Tuesday, June 10, 2008

RAPID KL

Yang Berhormat Dato’ Bung Mokhtar Radin (Ahli Parlimen Kinabatangan) telah bertanya dalam Dewan Rakyat berkenaan 1000 lebih bas milik Rapid KL yang tersadai dan tidak diguna.

Bas-bas ini dikatakan asalnya milik Intrakota dan City Liner yang telah diambilalih oleh Rapid KL yang dipercayai adalah milik Khazanah. Bas-bas ini masih boleh diguna atau boleh diperbaiki dan dijual oleh Rapid KL. 

Tetapi Rapid KL tidak berusaha bersungguh-sungguh untuk mendapat balik sedikit pun daripada kos pembelian syarikat-syarikat ini. 

Kenapa?

Apakah Rapid KL begitu untung dan boleh tanggung rugi yang tidak kecil daripada menjadikan bas-bas yang dibeli olehnya sebagai besi buruk? 

Rapid KL terkenal dengan jumlah besar bas baru yang dimilikinya. Umum tahu yang bas-bas ini kerap kosong. Oleh kerana ia adalah GLC dan melibatkan wang rakyat sepatutnya untung-ruginya diumumkan kepada orang ramai. Tetapi kita tidak pernah melihat kira-kira untung ruginya. Untung besarkah RapidKL dan Khazanah?

Kita bangga dengan design bas-bas yang dimiliki oleh Rapid KL. Ia amat moden. Saya ingin tahu siapakah yang membekal bas-bas ini. Saya percaya pembekal bas-bas ini meraih keuntungan yang besar kerana begitu banyak bas yang jelas dibeli oleh Rapid KL. Mungkinkah pelupusan dan write-off begitu banyak bas-bas lama adalah supaya bas baru dapat dibeli daripada pembekal tertentu? Jika ya, nampaknya Rapid KL diadakan untuk menguntungkan pembekal. Apakah adanya Rapid-Penang juga tidak mempunyai tujuan yang sama?

Apakah benar pembekal bas Rapid KL dan Rapid Penang ialah M-Trans yang dimiliki 100% oleh Scomi yang dimiliki oleh sipolan-sipolan yang mempunyai talian kekeluargaan dengan pemimpin besar negara? 

Katanya pesanan untuk bas baru oleh Rapid KL adalah begitu banyak sehingga Scomi tidak dapat membinanya. Oleh itu Scomi dibenar import bas dari China. Apakah harga import dan harga jualan kepada Rapid KL? Apakah syarikat lain dibenar import bas baru dari luar negeri? Apakah duti import yang dibayar?

Disiarkan gambar-gambar Scomi Coach Sdn Bhd (dahulu dikenali sebagai M-Trans Sdn Bhd) yang berada di tempat yang sama dengan Scomi Rail Bhd (dahulu dikenali sebagai M-Trans Technology Sdn Bhd)


Penceroboh boleh ditembak
Bas-bas Rapid KL yang tersadai

Bas-bas baru Rapid KL yang sedang dibina di kilang Scomi

Kita juga dengar khabar angin bahawa Scomi juga dapat kontrak membekal unit-unit monorel untuk projek monorel di Pulau Pinang. Sekali lagi Scomi hanya akan membekal unit monorel sahaja dan tidak akan terlibat dengan pembangunan dan pengurusan sistem monorel di Pulau Pinang. Umum tahu pembangunan dan pengurusan tidak memberi keuntungan. Menjual unit monorel tetap untung terutama jika tidak ada tender atau tender di buat dengan spesifikasi yang hanya jenis unit monorel Scomi sahaja yang boleh menepatinya.

(Disiarkan dibawah gambar yang menunjuk rel untuk percubaan unit monorel yang terdapat di kilang Scomi Rail Bhd)

Rel untuk test unit. Dibelakang terlihat satu unit monorel di atas test-rail


Papan kenyataan Scomi Coach Sdn Bhd dan Scomi Rail Bhd




491 comments:

1 – 200 of 491   Newer›   Newest»
nadzri said...

Apa kaitan Scomi Group dan Rapid KL?

inbliss said...

Ini apa dah jadi ni.. apa nak jadi dgn kerajaan kita.. tidak boleh harap langsung..

semua projek milik keluarga...



rakyat yang sengsara...

polisi apa ni?!

Noty Nymph said...

Hmmmmppp rasanya semua orang tahu siapakah sipolan dan sipolan yang dimaksudkan itu. tentunya si.............!
Bas yang sedia ada tak mahu dibaiki, nak buat bas baru pulak, ke situ la agaknya duit rakyat pegi, untuk menyenangkan orang atasan yang sudah senang.
hmmmmpppp........
mari kita tanya menteri yang berkenaan dengan industri ini kenapa ini terjadi!

* ainul AB * said...

Assalamualaikum Ayahanda Tun,

Scomi terang-terangan adalah milik anak lelaki kesayangan Pak Lah, 'Bapa Kejatuhan' Malaysia.

Kata2 yg paling tepat utk mereka ialah: "Jahat, perosak, gila kuasa & gila harta"...

Mereka ini tidak akan selamat dunia & akhirat. Mari kita berdoa agar golongan ini jatuh tersembam ke bumi dgn segera.

Semoga ayahanda sihat sejahtera & dipanjangkan umur.

Wassalam.

nadzri said...

Berapa banyak pegangan saham Kamaludin Abdullah (anak Pak Lah) dalam Scomi Group ??

rba said...

Bukakanlah semua pekong Dollah Badawi dan kaum keluarganya yang berniaga secara menggunakan jawatan kerajaan.

closteriopsis said...

Tun,

Ini memang satu pembaziran, seperti yang dikatakan oleh Datuk Bung Mokhtar Radin kalau digunakan kos-kos yang terlibat untuk pembangunan di kawasan Kinabatangan confirm banyak yang boleh dibuat terutamanya jalan raya....

Semoga Tun Sihat Wal Afiat..

HAJIMAN IBRAHIM said...

Ybgh Tun,
Sebegitu banyak maklumat salah laku atau nampak macam salahlaku dipaparkan, apa yang menghairankan rakyat terbanyak diam membisu, BPR tiada tindakan malah pembangkang terkunci mulut mereka,

TERTANYA-tanya mengapa???????


Tahniah dan doa selalu dalam kebahagian

Jocko said...

sebagai "rakyat biasa", saya baru tahu rupanya Rapid KL ader related dgn keluarga Scomi...

NGINAP SRENGENGE said...

Tun,
Satu pembaziran yang nyata.Pembazir ialah ikhwan al-syaitan.....bagaimana nak berhadap dengan murka Allah di akhirat....astagfirullah.

su-kj said...

A.kum YBhg Tun,

1. Pandai sungguh Tun buka cerita keburukan satu demi satu.

2. Boleh tak Tun tolong tuang minyak atas semua bas-bas tu. Kemudian saya bagi mancis Tun cucuh

3. Daripada sakit mata melihat, baik jadikan abu. Boleh buat baja tanam sayur.

http://sukj.blogspot.com

Meraga Beris said...

Dear Ayahanda Tun,

This is not possible because Pak Lah said that Scomi doesn't get projects in Malaysia. Poor Scomi, they have to concentrate fully in overseas market....said the PM

For all to clearly see here....who's been lying??

Best regards

Zaini said...

Tun,

Ini adalah hasil daripada kenaikan minyak sebanyak 30 sen yang lalu, dimana kerajaan menjanjikan untuk menaik taraf perkhidmatan awam yang akhirnya menjadi 'turnover'atau pulangan kepada pembekal iaitu Scomi..
amat menyedihkan..rakyat terus dibebani dan ditupu oleh daylight robbery

Pak Atim said...

Tun,

Saya dengar projek ambulan dkt kl pun scomi nak amik. Tun ada dgr ke?

blaque a.k.a noone said...

ayahanda TUN,

celik2kan lah mata rakyat marhain yg selama ini terus menerus memuji kepimpinan yg ada sekarang. buat yg telah sedar, mungkin masanya sudah terlambat utk menunggu 5 tahun lagi utk PRU akan datang!

SYABAS MALAYSIA BOLEH !!!!

Hantu said...

Salam,

Semua Scomi skang ni Tun.

Order Scomi Burger satuk! Hahaha

New Scomi coming soon?
1) Scomi Petrol Station(NGV?)
2) Scomi Broadband (Internet)
3) Scomi Cellular (Mobile Services)
4) Scomi Satellite TV Network
5) Scomi Bank
6) Scomi Finance
7) Scomi Auto
8) Scomi Water
9) Scomi Electric
10)Scomi Medical Centre

The list will go on and on...Aiya, look like communist la everything Scomi. Scomi mineral water anyone?

j1da said...

Un-believable.

kuizikel said...

Che Det...

Teruskan menulis ...:)

crower said...

Bas-bas yang masih "sihat" boleh digunakan untuk kebaikkan rakyat jelata, khususnya diwaktu dunia mengalami kenaikkan harga petrol.

Sayang sekali, isu bas-bas tersadai ini senyap terus setelah dibangkit di Parlimen.

Saya rasa wajar bagi pihak BPR untuk membongkar perkara ini. Inilah masanya untuk rakyat menilai "kebebasan" pihak BPR menjalankan siasatan mereka setelah diumumkan oleh YAB PM.

Antimamak said...

Tun:
Ini lah berita yang diingin oleh rakyat. Lebih kuat korek , saya akan berikan sokongan penuh.

Jadi perkara yang lepas, kalau Tun ungkirkan tidak memberikan manfaat kepada rakyat, kes begini lah yang rakyat amat minati.

Teruskan mission ini korek korek korek!! lebih banyak kes ini saya akan tukar nama sebagai sokongmamak.

Ceritalah scomi dan khairy, amat saya minati.

Mohd. Faiz said...

Yeah!! Am the 1st!!! Congrats Yang Amat Bahagia Tun M for still defending us from wherever you are. Amat Bahagia Tun M are rite about "Perjuangan Belum Selesai"

Now, I wud LOVE to hear "What Would Mahathir Do" (WWMD), version in most of Pak Lah failed strategies and policies and etc. The 4th floor boys are too boyish to consult Pak Lah. Let see how it wud have been done by a LEGEND

Proposed topic in this WWMD, Yang Amat Bahagia Tun, could start are as follows:
1. The last Pilihan Raya
2. Our Oil Price increase
3. New Ministers Line up
4. Pulau Batu Putih Fiasco

Let see how this WWMD series develops. Thanks and Salam

kiddo said...

that issue has long been in the back of my mind.. thanks tun, 4 clearing that up

Azinoor said...

Thanks Tun for the revelation.
Please save us!

Zainal A. Kasim said...

Tun,

Kerajaan telah menjimatkan wang dengan memotong 10% elaun keraian Menteri kabinet. Banyak penjimatan tu. Some of the saving can be chanel back to rakyat. Contohnya meningkatkan kemudahan pengangkutan awam.

Banyaklah scomi dapat duit/kontrak baru.

http://c-bok.blogspot.com

nadzri said...

Bas Rapid KL yang banyak tersadai menimumbulkan seribu tanda tanya. Ahli Parlimen sudah bertanya. Tun pun sudah membangkitkan perkara ini. Mungkin BPR perlu dipanggil untuk menyiasat jika ada unsur-unsur penyelewengan tersirat disebalik ini semua.

Ahmad Rizal said...

Assalamualaikum Tun

Fuh dasat betul... Scomi... KJ... ni la dia dua duri dalam daging dalam kejatuhan umno.. dan seterusnya kerajaan... dari awal lagi masa paklah takeover dulu ini la dua nama yang diperkatakan oleh rakyat terutamanya business man business man yang rasa tertekan dengan pembolotan projek projek dan wang rakyat..

mula mula tak percaya jugak.. takkan paklah baru start dah nak bolot semua kan... tapi ni bas, monorail pun dah masuk business scomi ni apa cita?

elyse said...

salam tun

kerajaan mmg suka membazir
pak lah harus letak jawatan

Farwiz said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ish!Ish! Rugi tuh.. Terfikir jugak saya kalau bas-bas Rapid KL tuh dijual buat ganti Bas Metro ke.. Bas Len Seng ke yang kita tahu mengotorkan alam sekitar.. Atau buat ganti Bas kat negeri-negeri macam SKMK kat Kelantan..

Bab membazir zaman Dolah ni keterlaluan sangatlah.. Semuanya pasal SCOMI!

Wallahualam..

Din Investor said...

In Penang, people are still complaining that the transportation is not up to date. Why can't the old buses which are in running conditioned be used to enhance public transportation with little modifications in the interior part which cost ten times less than purchasing new buses which needs huge amounts of public funds? Definetely, this shows that the government is for the top leaders who has interest in their companies [ Scomi]. No wonder why Scomi has been recording profits since Pak Lah becomes prime minister while before that it was often touted as poor company. In 2006 when the goverment raised the fuel price by almost 50 cents, the PM said the savings would be channelled to imrpove public transportation system, but the publics knows that up o now little has been done on that. Where does the savings from fuel subsidies went if it were not used to improve tranportation system in the country.
Definetely TUN, your posting highlight that the government ia administeret by incapable people which are more concerned about their own income rather than people welfare.

Azinoor said...

Thanks Tun for the revelation.
Please save us!

supirteksi said...

Salaam Tun,

Patutlah beria-ia nak majukan pengangkutan awam dengan budget yang mengerunkan...ada udang di sebalik batu rupanya.....

ni sama dengan koridor2 yang dicadangkan tapi lesu terus namun
syarikat di bawah kalimullah dan buat berjuta2 dengan 'branding' atau advertising....mereka peduli apa coridor2 tu jalan ke tidak, janji hasil awal mereka dah dapat dulu...

zanesanity said...

Such a waste of public funds! and with the increase of fuel prices, they'll probably gonna raise the fare soon too.This shouldn't be the case. What happened to what Pak Lah said about transparency and accountability in the government? They want the public to use public transportation. But they should try using it first. Experience how bad it is. It is not a service for the public, but a service for certain few to make bundle loads of money. I've been working around the world for quite some time and I've always said that I like Malaysia the best. But since I started my year long holiday to spend time in my beloved country, things just gets uglier and uglier... ;(

Farwiz said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ish!Ish! Rugi tuh.. Terfikir jugak saya kalau bas-bas Rapid KL tuh dijual buat ganti Bas Metro ke.. Bas Len Seng ke yang kita tahu mengotorkan alam sekitar.. Atau buat ganti Bas kat negeri-negeri macam SKMK kat Kelantan..

Bab membazir zaman Dolah ni keterlaluan sangatlah.. Semuanya pasal SCOMI!

Wallahualam..

Permai said...

salam....harap Tun sihat selalu. Apakah pula pandangan tun tentang pulau batu putih, pasal KJ dan sebagainya yang saya kira cukup hangat untuk dibincangkan dan kami sebagai rakyat tersangat ingin tahu!

Kok Ben said...

Blog entry yang sungguh menarik... :)

Thank you Tun for telling us the story behind Rapid KL and Rapid Penang and Monorail Penang...

Eye-opening indeed... :D

RapidKL is totally bullsh!t... same goes to Rapid Penang... Both of them failed to improve the public transport in these 2 biggest cities in Malaysia...

Muhammad Azli Shukri said...

saya tak tahulah mcm mana kerajaan hendak menguruskannya..

mhh said...

Tun,
This is what RAKYAT should know,
bongkarkan!
Tun,
Jangan lupa minum susu segar,tajamkan penulisan Tun.Tajamkan Plan,Do ,Check & Action(PDCA)for Dato Mukhriz Tour.
Ws.

zullalliance said...

Assalamualaikum Tun,

Kelihatan di sini suatu konspirasi telah berlaku.Apa kata BPR?





zull

supirteksi said...

Salaam Tun,

Patutlah beria-ia nak majukan pengangkutan awam dengan budget yang mengerunkan...ada udang di sebalik batu rupanya.....

ni sama dengan koridor2 yang dicadangkan tapi lesu terus namun
syarikat di bawah kalimullah dan buat berjuta2 dengan 'branding' atau advertising....mereka peduli apa coridor2 tu jalan ke tidak, janji hasil awal mereka dah dapat dulu...

Muhammad Azli Shukri said...

inilah yang jadi apabila kepimpinan negara lemah dan mudah mendengar kata-kata orang lain.

PuTERAKL said...

Salam Tun,

Teruskan perjuangan dengan blog ini. Perjuangan Tun, memang belum selesai.

cinonek said...

Tun, Penang adalah tempat peranginan yang suatu ketika dulu adalah di antara 10 pulau yang terindah di dunia tapi kini tidak lagi. Nak ditambahkan lagi dengan system monorail! Saya rasa kalau perkhidmatan 'tramp' adalah lebih baik memandangkan track rail yang lama masih boleh digunakan lagi pula kita boleh menikmati pemandangan indah seperti bangunan-bangunan lama lagi bersejarah. Tidak perlu PGCC yang hanya menguntungkan orang-orang tertentu sahaja.

Masa zaman Tun, kita tak dengar pun nama Scomi tapi sejak beberapa tahun kebelakangan ni nama Scomi telahpun menjadi perbualan ramai.

Tun, apakah yang MESTI kita lakukan untuk menghentikan perbuatan mungkar PM ini?

Muhammad Azli Shukri said...

takut melihat bagaimana negara sekarang diurus, terlalu banyak penyelewengan yang telah berlaku, kononnnya hendak mendedahkan penyelewangan Tun, akhirnya kes orang lain yang didedahkan..kalau Tun tidak dedahkan, orang tidak akan tahu.

akulah said...

assalamaualikum,

Scomi - KJ - libra - Scomi - kj - libra - Scomi - KJ - libra - Scomi - kj - libra -Scomi - KJ - libra - Scomi - kj - libra

gi mana inilah nama yang kita dengar. jambatan pinang ke dua pun dia punya gak. sebelum pilihan raya depa dah duk uat keje kat situ. nasib baik tak menang besar sbb tu tak umum kan yg scomi dpt project tu.

ingat kan TUN dah buat byk dari segi ekonomi so org yang ganti tun hanya perlu ikut je and focus pada masalah agama dan social . tapi rupa - rupa nya anak ulama lagi penyamu besar.

tak tau lah nak ckp pe. depa dah tak takut tuhan dah.

masa ramai duk pindah ke negara lain and kakak saya pun kata nak pindah ke negara lain saya duk kata malaysia is the best.

but now ??.

tapi saya tak kan pindah i will stay and fight.

TUN CAN PLEASE COME BACK AS OUR PM PLEASE. IF YOU WANT FOR RACE RELIGION AND FOR THIS COUNTRY I AM WILLING TO GIVE MY LIFE TO MAKE SURE The next generation have a better place to live in.

YA ALLAH HELP US HELP MALAYSIA.

sumpittsauber said...

ayahanda tun....

in the changes the sweep
away all which tries to abstruct
in the rolling waves that surge
forward in pursuit of the goal
thats is scomi generation rises


sebelum babah aku mengundur aku hangkut semua harta rakyat untuk dunia sementara biar rakyat melata untuk membeli beras atau makanan harian asalkan harta aku berkopak2 di gudang2... nanti mati aku bakal di makan ulat2 jugak dan di balung dengan tongkat oleh malaikat yang menjaga kubur dan dibelit ular yang berada dalam kuburan!!!

PERINGATAN KEPADA SCOMIiiii

irman said...

Dear Yg Bhg Tun,

Thank you for yet another expose, Tun. So the money "saved" from this recent price hike will definitely go direct into Scomi's coffers lah.. if not more .. sigh. What can we do other than bang our heads on the wall? Please suggest something that we could do Tun.

Muhammad Azli Shukri said...

Rakyat melantik Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri bukanlah suka-suka. Tetapi kita melantik beliau dan memberi kepercayaan kepada beliau untuk mentadbirkan negara ini serta memikirkan, bagaimanakah cara untuk pihak kerajaan meringankan beban dan masalah rakyat. Bukan dengan menyuruh rakyat sekadar bersabar dan terima sahaja apa-apa masalah yang menimpa mereka. Kerajaan perlu bertanggungjawab. Jika zaman pemerintahan Tun Mahathir berupaya menyelesaikan masalah Krisis Kewangan 1997 dengan baik serta rakyat tidak berasa menderita, mengapa kerajaan yang ada pada hari ini tidak mampu melakukannya sekali lagi? Sudah pasti ada yang tidak kena dengan seluruh penasihat-penasihat PM dan ahli-ahli kabinet yang sedia ada.

Apa yang dapat saya lihat di sini ialah corak pemikiran ekonomi Pak Lah yang jauh menyimpang dengan metodologi ekonomi Tun Mahathir. Jelas sekali, Pak Lah lebih suka ekonomi negara kita tidak mempunyai sebarang pelindungan dan rakyat perlu bersaing dalam pasaran terbuka tanpa ada lagi pelindungan dan keistimewaan. Berbeza dengan Tun Mahathir yang lebih banyak memberi keutamaan terhadap kesejahteraan serta melindungi ekonomi negara dan bangsanya daripada penderitaan. Pak Lah lebih senang mengikut corak ekonomi dunia yang sebenarnya banyak merugikan bangsa dan negara kita. Tun Mahathir pula lebih mengutamakan kepentingan negara dan bangsa. Jika berlaku sebarang perkembangan ekonomi dunia tidak secocok dengan kepentingan negara dan bangsanya, beliau sudah pasti menentang dengan sekeras-kerasnya.

Justeru itu, ekonomi berbentuk pelindungan yang diamalkan oleh Tun Mahathir selama 22 tahun ini, telah dirosakkan oleh Pak Lah dengan corak ekonomi “siapa kuat dia menang” sudah semakin jelas kelihatan. Pak Lah dan penasihat-penasihatnya seolah-olah tidak berapa gemar dengan konsep “pelindungan”, bagi mereka cara terbaik menguruskan ekonomi negara adalah dengan mengikut telunjuk ekonomi kapitalis dunia. Dan membiarkan setiap warga negara ini bersaing tanpa ada lagi pelindungan. Orang Melayu tidak boleh bersaingan dalam pentas ekonomi dunia yang masih tidak sama rata dan adil. Pak lah seolah-olah membubuh racun ke dalam periuk nasi bangsanya sendiri, apabila menaikkan harga minyak tanpa berfiki panjang akan kesannya. Realitinya, orang Melayu dan negara Malaysia semakin terhakis daripada ekonomi yang berasaskan pelindungan dan pengawalan. Pak Lah begitu takut untuk menentang rejim ekonomi dunia yang semakin hari semakin kuat untuk cuba menguasai kita. Pak Lah tidak boleh mengikut aliran ekonomi semasa dengan begitu sahaja, beliau harus mempunyai kreativiti dan idea yang tinggi agar kenaikan harga minyak semasa mampu dibendung, sekurang-kurang untuk rakyat dan industri negara kita. Sesungguhnya, ada yang tidak kena dengan gaya pemikiran ekonomi PM kita ini.

~Chucky~ said...

It is an obvious "who-is-behind" job!! Sucking duit rakyat jelata!!!

Hajar said...

Tun yg dihormati,
Pendedahan yang mengejutkan..saya sebenarnya sudah tak tahu nak kata apa sebab ternyata DSAAB pekak, buta dan bisu (dalam erti kata tidak dapat menjawab banyak persoalan penting???).

Harap Tun buat sesuatu yg drastik untuk MEMAKSA Dato' Seri AAB supaya BERUNDUR. Kami rakyat Malaysia dah tak tahan dengan kelakuan/kerenah DSAAB - beliau tidak layak untuk digelar pemimpin. Gelaran yg sesuai untuk beliau ialah ”Bapa Kemusnahan/Kehancuran/Kejatuhan UMNO”.

Saya setuju dengan beberapa cadangan supaya Tun masuk balik UMNO dan bertanding jawatan Presiden UMNO. Tapi jika Tun memang dah tak boleh nak tengok muka DSAAB (sebab beliau ni tak tahu malu - maaf Tun sebab dah terpaksa biadab dengan beliau yg menindas rakyat), dan mungkin permohonan Tun untuk masuk balik UMNO akan ditolak, Tun tubuhkan saja parti baru. Saya percaya ramai yang akan menyokong Tun. Yg penting ialah kita kena pastikan yg perjuangan asal UMNO tidak berkubur.

Terima kasih Tun. Semoga Tun dan keluarga sihat sejahtera.

ANAKMELAYU said...

Dear Tun

When it comes to PAK LAHAP and his families, doesn't surprise me at all.

At least he is consistent with his reputation now, LAHAP everything and destroying the country

arifrusli said...

pak lelah menipu.

AnakMelayu said...

Assalamualaikum Tun...

Jahanam sungguh rejim Paklah ni.... eiiii... geramnyaaaaa...

Nak santau... berdosa...

Menyesal pangkah BN...
Tak sampai hati nak pangkah pembangkang...

Tubuh Perti Baru laaa Tun...

-BktSelambau-

Muhammad Azli Shukri said...

"Apakah benar pembekal bas Rapid KL dan Rapid Penang ialah M-Trans yang dimiliki 100% oleh Scomi yang dimiliki oleh sipolan-sipolan yang mempunyai talian kekeluargaan dengan pemimpin besar negara?"

Inilah yang kita bimbangkan, nampaknya terdapat pemimpin-pemimpin utama negara yang terang-terang menjaga kroni mereka.

tanah said...

Nampak sangat Scomi ni kerjanya mengaut duit rakyat atas lesen besar kerajaan. Atas dasar apa penggunaan bas-bas lama yang masih baik tidak diselenggara dan digunakan semula? Ketiadaan alat ganti? Tiada pihak yang mampu memperbaiki? Mustahil.
Beribu-ribu bengkel ada di Malaysia. Kenapa tiada langsung kedengaran pembukaan tender untuk membekalkan bas dan monorail ni semua? Mana transparensi yang dijanjikan dulu?

sumpittsauber said...

salam pagi ayahanda tun..

cuba cari pula berapa sebenarnya harga projek masjid kristal di Terengganu yang menjadi kemegahan orang2 luar tetapi tidak pada setengah2 rakyat Terengganu..

terimakasih ayahanda sukar benar bila kita menunjuk jalan kepada orang yang buta.. tapi senang mendengar cerita apalagi telinga tidak pekak tapi mula tidak bisu tapi tiada suara akal pendek ayahanda tun... akal pendek tidak macam ayahanda kerja kuat demi rakyat .. harta biasalah mesti jugak ada bukan untuk bekalan hidup hari tua.. kami faham itu!!

DatoSeri said...

Korupsi di dalam pentadbiran kerajaan Abdullah Badawi yang begitu ketara... sakit hati!

Macam mana kita boleh terus menyokong UMNO dan koncu-koncu BN?

shake said...

Dear Tun,

Your revelations to date has really opened my eyes. But seems that there is inaction on the part of the masses with regards to these misdeeds by the current administration. Are we as Malaysians being too complacent?? Or is it because it has yet to reach the proverbial "belum kena tang dahi sendiri"??

shake imran

ibuduit said...

Knape laa kerajaan nak menabehkan duit dengan membuat bas yang baru? knape tak pakai jer bas yang sedia ada? Hmm pelik pelik..

HAJIMAN IBRAHIM said...

Tun , pengurusan yang tidak cekap dan pihak atasan perlu membuat perubahan yang drastik supaya keadaan tidak menjadi lebih "parah " dan memalukan pada rakyat terutama dalam keadaan sekarang Rakyat mula sedar dan marah terhadap gaya kepimpinan Pak Lah , dengan kenaikan harga minyak kesan beban kos penghidupan dan penjelasan Petronas yang tidak menyakinkan ....

miss b said...

scomi? owned by that 'si fulan'? why la? isn't the family rich already?

Kamal Ahmad said...

Salam Tun. Kalau bas masih lagi baik kenapa nak dibuang. Re-furbish pun lagi murah dan lagi bijak. Tapi umum tahu Scomi milik siapa. Izinkan saya mulakan laungan ini pada blog Tun, - Tun Mahathir for PM! -

Seraph.Valentine said...

This is in Rawang.i know where its located.

kamal said...

Saya pernah melawat kilang ini. Memang banyak bas dibuat. Saya rasa pendapat Tun ini benar. Jika mereka yang menjalankan urusan bas di KL atau Penang nanti orang buka mata. Adalah lebih baik membekal sahaja. By the way, kontrak untuk penyelenggaran siapa dapat ?

hamdan said...

Salam Tun.

Ini yg malangnya kita..konon potong elaun PM dan HP6 nya 10% dari RM 18 ribu baru RM 1800...bukan pada gaji dll elaun.

Apalah sangat kenaikan harga minyak pada paklah sdn bhd jika projek yg masuk kat anak2 nya sampai ratusan juta....sedih....

bloggers said...

pak lah membebankan rakyat..
lebih baik berhenti sahaja

den said...

Salam Tun,

Kita sebagai rakyat hanya boleh melihat dengan mata terbuka tapi pemerintah tidak akan ambil peduli apa jua yang kita komplenkan... Mereka berprinsip rakyat adalah satu beban kepasa mereka...

moharonn said...

Dear Tun,
Its very enlightening for all laymen to hear some explanations surrounding Malaysias political scenes. As troublesome as it may sound life must go on. The question is how? What do we have to do? Maybe some insights from you Tun on the next step, coz to wait for the next general election it would be too late. Further more I heard that we are in the midst of signing the FTA; where I come from... I sense and strongly feel that it would destroy Malaysia as a whole... and that is not just me talking but also the Arabs, as I was from that region not so long ago. Btw Tun please do keep yourself healthy coz we need you for this roller coaster ride again.

hamdan said...

maaf terlupa...bas baru jika setaraf scania sahaja dah RM 370 ribu sebuah..

onezu said...

YABhg Tun M..
Ini adalah satu bentuk pembaziran yang jelas menyalahgunekan harta rakyat jelata..

god bless u..

mohd said...

Tun,

Betul tu, saya pun hairan kemana bus-bus yang saya naiki dahulu( bus intrakota)
Tapi bukan main lagi mereka nak naikan harga tambang..tetapi pada masa yang sama membazir harta rakyat...

ps: ingat lagi bus mini..bayar cume 50sen tapi puas boleh pusing2 KL.

Mohd Nazrin

frustrated said...

Dear Tun,
Ever since you started your blog,i have never missed any single posting. Everyday,i will check for any update.I have been reading all the articles posted and feel that the present government is useless and insensitive.All decisions done without thinking thoroughly.To them,it is like playing masak masak.

My group of friends and I have never really been interested in politics until probably about 2-3years ago when we see that the AAB government seems to be doing thing up to the whimps & fancy.Since the recent political tsumani,we have taken more interested in politics and i am sure there are many more like us.

Pls keep up your daily postings.

Lan said...

byk bazir duit rakyat..
suruh rakyat tukar cara hidup..
berjimat cermat..
ape cte ni???

cherrinne said...

bas-bas yang boleh digunakan tu hantarlah kat sabah dengan free cost boleh gak dijadikan pengankutan awam, tampung harga kenaikan minyak diesel.

jangan jual jadik besi buruk.

minyak dah naik ni. aku gi mengajar kat pedalaman nak naik bas buruk pon takpe.

orang-orang kampung dipedalaman nak juga merasa naik bas besar yang pakai minyak subsidi.

Kerajaan Sabah boleh luluskan permit untuk bas tu keluar masuk kat pedalaman dan tengok macamana nak maintain kerosakan.

kalau semua tu jadik kenyataan, aku nak jual kereta aku. nak naik pengangkutan awam kat kawasan yang grabble dan berlubang-lubang kat kampung

Mohd Nizam said...

Tun kita hari ini dapat tahu banyak penyelewegan berlaku. Tapi tak ada tindakan. Semua yang bersuara dalam blog ini hanya tahu cakap tindakan tiada. Macam mana Tun? Apakah tindakan yang harus kami lakukan? Letih Tun hari2 dengar benda yang tak betul. Tapi semua sepi. Terima Kasih Tun.

GOHHOEHOE said...

Selamat tengah hari Kepada TUN DR.MAHATIR

Bercadang supaya bas bas ini

didermakan kepada sekolah sekolah

diluarbandar dan digunakan untuk

mengangkut murid murid dari

keluarga bependapatan rendah.

Dalam sesatu masyarakat yang bersatupadu pembaziran sumber pengeluaran tidak dibenarkan

Yang benar HOHO

Huang Shze Jiun said...

Scomi, nama syarikat ini memang macam pernah dengar. Adakah kerajaan Malaysia ada saham dalam syarikat ini?

Word is weapons. said...

maybe....

Pearls said...

I say man.... so much wastage!! I say man.. no wonder the bus service here is KNS (kanasai!) Sigh.. what can I say la... GLC mah..Scomi mah... somebody's son's company mah.

Now I understand why our public transport system cannot improve and why, as a user of public transport, I feel so cheated!

chris hanson said...

the more i read your blog tun, the more iam angry and becoming anti goverment, how come they are so selfish, this is not fair..... something have to be done Tun, hope u will come out with a plan....god bless u.....lovepeace

Siti said...

Hey Pak Lah engkau telah membazirkan duit rakyat. Itu duit kmai. Kami takkan halalkan dunia dan akhirat ke atas pembaziran yang engkau telah lakukan

khir said...

Ciss...memang durjana dan sungguh durjana sipolan dgn bapak mentua dia.. dalam dok menjahanamkan hidup rakyat, depa buat duit riban riban.. kaya raya.. tu la untungnya jadi menteri dan menantu si menteri..

haa..apa tindakan kita nak tolak depa ni? apa idea tun untuk kami tolak depa2 yang durjana ni?

Panas je hati dengan sipolan-sipolan ni..

benedict wak said...

SELAMAT PAGI TDM,,

SAYA SEBAGAI ANAK MALAYSIA BERASAL DARI SARAWAK SANGAT BANGGA DENGAN DEDAHAN TDM...APA DAH JADI DENGAN BN SEKARANG??? SEMUA BARANG NAIK...ADA KAH INI ADIL UNTUK RAHYAT MALAYSIA MENERIMA HUKUMANINI.???

MAY GOD BLESS YOU.

REGARDS.
BEN

muhasabah_diri said...

Assalammualaikum Tun

Kes rapid KL adalah salah satu contoh nyata pembaziran pengurusan. Dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu, pemimpin negara masih terus membuat keputusan yang salah. 14/6/2008 diumumkan tarikh pemilik kereta boleh mendapatkan wang subsidi bagi kenderaan. TANPA SEBARANG KAJIAN. Mampukah pos Malaysia melayani tuntutan pemilik kenderaan. Hatta hendak membayar bill pun terpaksa beratur panjang. Adakah mekanisma yang akan digunakan itu dapat menghapuskan atau mengurangkan masalah? Takut-takut ianya hanya akan akan menambah MARAH rakyat......

Maclean Patrick said...

Dear Tun,

Thank you for the expose.

Why can't those buses be sent to Sabah or Sarawak and put to good use, servicing the rakyat? Especially in these costly times?

This clearly shows that the welfare of the rakyat is close to nil when people just want to line their own pockets.

Tristan Brody said...

Salam Tun,

Another question that should be asked is on the effectiveness of the city bus system in Malaysia especially in KL. Lots of demand for new busses means that the public transport system in Malaysia must be very popular. I dont think this is the case post LRT and monorail. Gone were the days of mini busses that can take you anywhere within kl CBD and surrounding area in 15 minutes.

nuriz said...

Apabila kemewahan yg manusia kejarkan..insan lain terhimpit, sesudu nasipon tidak dihiraukan..manalah rakyat tak puas hati dgn org2 besar nih..kita bg dia amanah utk diuruskan tp lg byk bebanan yg kita pikul.

picang said...

Masa projek rel berkembar dibatalkan, byk lokasi berpotensi/stops yang boleh dibangunkan telah berkubur begitu saja. Sedangkan jika infrastruktur dapat disediakan, lokasi ini dapat membangun terutama untuk sektor industri yang memerlukan pengangkutan bahan mentah yang banyak. Secara langsungnya memberi peluang pekerjaan dan nafas baru untuk kawasan tersebut.

Mariapun said...

Assalamualaikum Tun,

Saya ingin menjadi pengirim komen yang terawal walaupun bukan yang pertama.

Tun, tolonglah selamatkan kami Tun. Rata-rata pembaca blog Tun meminta agar Tun menubuhkan satu parti dan kami akan menjadi ahli dan menyokong Tun. Dengan cara itu barulah kita dapat tentang pok lah yang lok lak nie.

Tun, keadaan sekarang makin meruncing. Orang-orang lama (tua) dikampun yang dahulunya penyokong kuat pok lah, dah menentang dan maki hamun pok lah. Ada yang siap nak ludah pok lah kalau dapat jumpa pok lah.

Harga barang naik melampau-lampau. Bukan salah peniaga dan pembekal, bila kos penghantaran naik, harga barang pun akan naik la. Orang tua pun dah tak sanggup nak suruh anak-anak balik kampung bila mengenangkan anak-anak yang diperantauan kena menambah belanja minyak kalau nak balik. Rata-rata isu minyak ni masih hebat dibincangkan. Pergi mana-mana kenduri, harga minyak yang jadi isu perbualan.

Tun, saya tak tahu menahu pasal rapidKL ni sebab tak penah naik bas. Yang saya pasti dari rumah saya tak ada bas yang direct ke tempat kerja. Kena pegi KL dulu, tukar bas baru naik bas ke tempat kerja. Walaupun jarak antara rumah dan pejabat tak sampai 30km. Tapi laluan dari rumah saya tiada direct ke tempat kerja.

Tolonglah kami Tun, kami dah tersepit ni. Malam tadi dalam berita Petronas saran agar hapuskan terus subsidi. Apa, nak bagi kami ni rakyat yang susah mati kelaparan ke?

Tun, tolonglah kami Tun.

Salam.

nazry said...

scomi here, scomi there.. we need clear explanation from paklah! ... oh yeaa we can't.. because he is sleepy prime minister.. apa LAH!

rezd said...

Assalamualaikum...
pertama sekali Tun..
disini apa yang saya lihat..
pembaziran wang...macam Tun tulis..
boleh diguna,dibaiki...tetapi dibiarkan macam tu jer...

dan....apa yang menarik..pembinaan bas baru tu oleh Scomi???...

tu jer....terima kasih Tun....

banyak benda yang saya tahu bila baca blog Tun..

Mikester said...

Dear Doctor,

I have been following the expose and must admit that this sort of parasitic deals are destroying the nation. But our PM has boldly sacrificed salaries and allowances of the cabinet as part of shouldering the burden with the people.

With the kind of profits he makes from these scams his government salary + allowances + whatever else is absolute peanuts.

A hypocritical leadership has filled the cabinet and is leaching off honest Malaysians who have given these conmen the mandate to bring the nation to greatness.

This must stop and a brand new cabinet has to be elected by the people. In these times of great strive these political fat cats will continue to get fatter but the people will revolt and changes will come.

God bless Malaysia!!

P/S - nice work my good doctor. We also expect to see the secret files of Najib next. We need to make sure that he won't take the helm as Mr Clean the Second. Expose his dirt and let him clear it in public.

Mikester

Fid`Fat said...

Assalamualaikum...

Sememangnya mungkin saya tidak ingin mengetahui untung rugi atau naik turun syarikat GLC ini. Tetapi jika penubuhan GLC seumpama Rapid Penang adalah hasil penjimatan subsidi minyak yang mana harga seliter dinaikkan sewaktu ketika dahulu, saya beranggapan, bahawa ia telah gagal kepada matalamat asal.

Hari ini, kita lihat mengapa masih ramai tidak menggunakan sistem pengangkutan awam ? Adakah dengan penjimatan subsidi minyak boleh memberikan dimensi baru kepada perkhidmatan awam dinegara ini ?

Jika betul penarikan subsidi minyak adalah untuk mempertingkatkan sistem pengangkutan awam, mengapa perlu difokuskan kepada Lembah Klang dan juga Pulau Pinang ? Sedangkan penarikan balik subsidi adalah melibatkan seluruh rakyat Malaysia.

Sekiranya dengan penarikan subsidi, maka wujudnya satu intergrasi pengangkutan awam seluruh semenanjung sebagai contoh dari Pantai Timur ke Pantai Barat Semenanjung dengan keretapi laju (Bullet Train), adalah satu hadiah yang paling besar kepada rakyat Malaysia. Inilah baru dinamakan Peningkatan Perkhidmatan Awam hasil dari penjimatan subsidi minyak yang mana subsidi tersebut adalah nikmat seluruh rakyat Malaysia yang ditarik, dan jangan pula menfokuskan kepada Kuala Lumpur dan Pulau Pinang sahaja...

Terima Kasih.

Born84 said...

salam Tun,
sekali lagi saya amat kagum dengan penjelasan Tun.Kajian yang Tun lakukan berkaitan syarikat keluarga si polan amat lengkap.saya yakin detailnya ada pada Tun. Saya juga ingin mohon agar Tun menjelaskan serba sedikit tentang proton,MV agusta,Khairi Jamaludin malah penyalahgunaan institusi tertentu oleh pentadbiran paklah..

Teruskan berjuang Tok det....moga Allah panjangkan umurTun dan sihat sentiasa di samping keluarga...

Terimakasih Tun..

redzuank said...

Assalamualaikum Tun,

Jelas dan terang ini business2 yang menguntungkan sipolan2 ini.
Jelas sekali berlaku economics mismanagement.


http://redssays.blogspot.com/

ismadi said...

Alamak..banyaknya bas. Sayang kalau tak digunakan.

Oleh kerana Rapid ada terlibat dengan Khazanah, rasa rasanya Kerajaan perlu menjawab semua persoalan yang dibangkitkan oleh Tun. Penulisan oleh Tun ini telah menampakkan seolah olah wang rakyat telah dibazirkan secara membuta tuli sahaja.

Sekiranya dalam masa 5 hari kerja Kerajaan tidak dapat menjawabnya, sah lah satu lagi pembaziran dan salah guna wang rakyat telah berjaya didedahkan.

Cukuplah pembatalan projek jambatan bengkok yang dikatakan gantiruginya mencecah RM500juta. Kalau tambah lagi RM500juta mungkin jambatan itu sudah siap di bina.

CG Karmin said...

Salam Tun
Pendedahan ini akan menggalakkan lagi lebih banyak pendedahan. Satu lagi misteri terbongkar. Ada berapa banyak misteri sebegini yang masih tersebunyi Tun?

mus said...

Assalamualaikum Tun,

Entahlah Tun...diorang ni macam banyak sangat wang...tapi tak tahu macam mana nak uruskan...yang dapat pun dekat orang-orang yang rapat dengan orang-orang tertentu sahaja...kami golongan pertengahan ni yang menderita...wang2 yang sepatutnya dimiliki oleh rakyat tak tahu kemana perginya...

Mus

[C][U][C][U][T][O][K][D][A][R][U][S] said...

Salam Tun yang amat saya kasihi,

Satu lagi pendedahan yang membuka pekung kepimpinan kerajaan sekarang. Pembaziran pembelian bas baru sedangkan bas lama masih boleh digunakan. Keuntungan telah dijadikan matlamat utama. Terima kasih Tun, harap dapat dedahkan banyak lagi perkara demi keselamatan & kesejahteraan negara.

Danniel said...

Tun,

Benda dah terang lagi di suluh,
Project di johor (jambatan bengkok) di batalkan dengan alasan yang cukup mencurigakan. Tapi Jambatan ke2 pulau pinang di naikkan dengan bermacam2 sistem pengangkutan dinamakan. Untuk apa? Pembangunan Rakyat? Memang benar untuk pembangunan rakyat tapi itu cuma 10% je Tun lagi 90% untuk kepentingan poket orang tertentu.


Salam dari Anak Johor.

ummi said...

It is sad to see that power and authority precedes responsibility among leaders of our nation today. This attitude, inevitably overflows to the citizens of the nation, and of course large and small cooperations are citizens in their own right and are not immune to being influenced by this attitude so rampantly present in our wake. Nothing can be improved in this beloved country of ours if the leaders do not begin to realise that with power comes a whole load of responsibilty to those who voted them into their current positions. And these leaders will never come to their senses so long as we have 'ego strokers' who unfailingly choreograph their moves for their own selfish desires.

amantubillah said...

Salam buat Tun serta keluarga.

Dedahkan semua kerja-kerja tak senonoh pakBODOlah dan budak tingkat 4 ni.

Budak setahun jagung punyai kekayaan diluar jangkaan......
Sapa tolong dia ????
Mai kot mana????
Tok wan dia kirim kat dia kot ??? Banyak duit noh.... dia ni.....!!!

Turun LAH, pakBODOlah.......
Cukup la takat ni hang buat naya rakyat.

Tun,

Ternyata rakyat seperti saya dan yang lain-lain dipendalaman, kurang pengetahuan dengan apa yang berlaku dan sedang dilakukan oleh mereka ini.

Teruskan membongkar segala kepincangan, serta keBODOhan kepimpinan pakBODOlah ni.

Malu ada PM seperti ini.

“Semoga Tun sihat sejahtera dan dirahmati Allah”

DAH SAMPAI MASA UNTUK BUAT PARTI BARU…. TUN…..!!!!!!!

"PERUBAHAN UNTUK NEGARA YANG AMAN, MAKMUR DAN TENTERAM"

" RINTIHAN HATI ANAK JATI KEDAH "

Wassalam


p/s Bongkarkan kak ipar pakBODOlah punya bisnes plak lepaih ni....boleh???

AxedAdvisor said...

Tun,

It seems all wealth goes to SCOMI.
While all burden goes to the Rakyat.

I wonder what Menteris are doing?

Luk@ M@rhaen said...

salam tun,

saya menyokong tun 100%. segala yang tun maklumkan adalah benar kerana abang saya pekerja Scomi yang bekerja berhempas pulas hampir 5 thn tetapi di bayar gaji sedikit (lubuk duit kerabat paklah).saya memohon tun membongkarkan segala kisah tentang syarikat yang dimiliki kerabat dollah yang sering diketahui dimiliki secara seleweng dengan kuasa sebagai perdana menteri. tentang m-trans,sememangnya satu pembaziran dibiarkan bas yang masih baru tidak sampai 10tahun tersadai di depoh simpanan scomi m-trans. sepatutnya bas2 ini di jual atau sedekahkan saja pada rumah/sekolah anak yatim dan juga rumah kebajikan untuk tujuan kenderaan untuk mereka bergerak.tidak ada salahnya juga kita melihat bas2 ini menggantikan keuzuran bas2 di pedalaman selangor atau di luar bandar/kampung yang berkeadaan terlalu menyedihkan (bas yang sama seperti kita lihat di dalam cerita p.ramlee).jika mereka tetap berdegil,dari dibiar mereput,lebih baik dibuat tukun.

zulkifli said...

dear Tun,

nampaknya pak lah buat duit sungguh sampai lupa kebajikan rakyat marhaien.

teruskan bongkar semua kerakusan ini Tun sebab rakyat perlukan input dan pengisian bergana utk JATUHKAN kerajaan mewah Pak Lah.

asraf said...

terima kasih TUn kerana bg pandangan dan mmbongkarkan kegiatan diorng.
susah kalau smua orng buat business macam ni.
rakyat yg rugi..
scomi..scomi..

Zack said...

Assalamualaikum wrt Dr M

Once again your comment hits some one right between his leg. Please comment on ECM Libra. Here are my comment to Kelab Penyokong Maya Umno (kpmu.net) recently:

"Selepas yB AABI mengumumkan 13b billion boleh di selamatkan dari subsidi kenaikan minyak, keesokannya ada keyataan akbar dari ECM libra di Star;

Friday June 6, 2008 (the star)
ECM targets RM5bil shareholders’ funds

KUALA LUMPUR: ECM Libra Financial Group Bhd expects to grow its shareholders’ funds to between RM4bil and RM5bil in the next three years from RM500mil currently.

To achieve this, ECM Libra needed to be able to differentiate itself by offering specialised investment advisory services, said managing director Lim Kian Onn.

“Malaysia is a limited market. We have to be a generalist and have skills in different industries and sectors. We cannot compete in the space where a lot of money is required, so we have to go for midsize transactions,” he said after the group AGM.

Ada orang dah kenen duit to. 3 tahun ni kayo lah orang rembau. Duit sapa tu, duit orang pas,pkr, dap aja ke, tu duit orang UMNO jugak bang. EMC lah yang akan mengaggihkan duit duit tu untuk project project yang akan di umumkan.



RM 2 Question: Who will benefit from the OIL PRICE INCREASE
Check this Out Sequence of Events:

(1) According to Pos Malaysia’s 2004 annual report, Avenue Capital Resources held 16.57% or 78.54 million shares as at April 5, 2005. Pos Malaysia closed eight sen lower to RM3.14.
Source: The Edge Daily (07-10-2005): Khazanah ups stake in Pos Malaysia
By Jimmy Yeow
(2) Johor Bahru on 23 Julai- Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mahu kerajaan menjelaskan beberapa persoalan berhubung penggabungan syarikat Avenue Capital Resource Berhad dengan EMC Libra. Pengerusi PAC, Datuk Shahrir Abd Samad berkata, soal penggabungan kedua-dua syarikat itu menimbulkan tanda Tanya sama ada pengambilalihan itu menguntungkan kerajaan yang merupakan pemegang saham terbesar dalam Avenue Capital Resouce.
SOURCE: PAC: Perjelas gabungan Avenue Capital, EMC Libra, Utusan Malaysia, July 24, 2006

Conclusion: Who will benefit from the OIL PRICE INCREASE?

POS Malaysia own partly by Capital Avenue (Own by Gov.). -> EMC Libra buy Capital Avenue-> Price Of Oil Increase->POS Malaysia is the one who will distribute the subsidies claim.

(a) If I own LIBRA I would say “Pak Cik Kayooo!” (Negori Slang)
(b) All people will hate Shahril with the Oil Price Increase.
Now this what we call “WIN-WIN SITUATION”

Kent 阿健 said...

YABhg Tun,
Pada pendapat saya, sekiranya sesuatu projek kerajaan itu diberikan kepada golongan yang tertentu sahaja tidak akan mendapat bantahan dari rakyat selagi kebajikan rakyat dijaga.

Tetapi nampaknya objektif kerajaan melancarkan pelbagai projeck seolah-olahnya hanya untuk memberi keuntungan kepada pihak tertentu dan kebajikan rakyat pula digadaikan bagi mencapai tujuan tersebut. Rapid KL inilah yang dijadikan sebagai alasan oleh pihak kerajaan apabila harga minyak dinaikan ke RM1.92/liter.

Bagi saya, alasan kerajaan untuk meningkatkan perkhidmatan kenderaan awam itu tidak dapat dirasai oleh rakyat selain daripada bas baru yang dibeli/diimport oleh Rapid KL yang menguntungkan sesetengah pihak. Masalah sistem LRT yang tidak merangkumi sebahagian besar kawasan penduduk padat seperti Damansara, Puchong, Subang, Shah Alam dan sebagainya masih gagal diselesaikan oleh kerajaan sedangkan harga minyak telah pun dinaikan sekali lagi.

Kerajaan kini menggunakan alasan bahawa sebahagian dana yang diperoleh hasil pengurangan subsidi minyak akan digunakan untuk tujuan pembangunan sektor pertanian bagi menghasilkan padi khususnya bagi mengatasi masalah kekurangan makanan global.

Persoalannya sama ada ia akan menjadi realiti? Ataupun apabila kerajaan ingin mengurangkan subsidi minyak sekali lagi suatu alasan baru pula akan diwujudkan seperti apa yang telah berlaku sekarang kerana kerajaan seolah-olah telah lupa pada janji asalnya untuk meningkatkan mutu perkhidmatan kenderaan awam.

Rakyat merasai kesan kenaikan harga barangan akibat kenaikan harga minyak. Kita semua tertanya-tanya, apakah seseorang petani itu akan merungut kerana harga jualan padi meningkat?


Sekian,


Yg Benar;
Kent

lopak said...

Kerajaan sekarang nie banyak melalut. Buat kerja tergesa-gesa tanpa perancangan rapi. Tutup mata banyak. Sistem bekerja "try n error". Rakyat umpama guinea pig. Kalau langkah yg diambil tak betul...tukar langkah lain serta merta. PM tak pandai dalam decision making. aiyayai. pak menteri pun tau bantai aja cakap. Keja tak tau.

DrNasir said...

Salam sejahtera Tun,
Terima kasih kerana mengutarakan kes RapidKL. Nyata sekali PAKLAH dan geng meraih keuntungan secara langsung dan tidak langsung. Amat menyedihkan kemudahan tersebut tidak diurus dengan baik dan sengaja dibiarkan rosak supaya sipola ada repeat order dan atau sales. Cadang di tubuhkan Suruhanjaya RAPID KL atau SCOMI BAS COACH.
Wisely Dr Nasir

aminah said...

aminah1234TUN,

I really admire your thoughts and findings on certain issues that really burden us. Adakah benar Rakyat Malaysia lemah dan tiada saingan dengan bangsa asing? Bagaimana dengan wawasan 2020 (hanya tinggal 11 tahun lebih)? Tercapaikah kita? Ada Pelan Tindakan Rakyat yang perlu dibuat? Ada cadangan ke TUN? Sebab nampaknya pemimpin skrg ni tak boleh diharap? Tiada integriti..

zulkifli said...

Dear Tun

Nampaknya pak lah buat duit sungguh sejak jd pm smpai lupa rakyat marhaien.

teruskan usaha membongkar kerakusan dan salah laku kerajaan mewah pak lah badawi

beta tester said...

Salam buat Tun, semoga Tun dan keluarga terus sihat hendaknya.

Sememangnya banyak projek pada ketika ini hanya memberi keuntungan kepada pihak tertentu yg "berkaitan" sahaja dan tidak pada rakyat keseluruhannya.

Usaha Tun membongkar satu persatu projek2 ini amatlah dipuji kerana mampu membuka mata rakyat yg selama ini ditipu hidup2 oleh pihak2 tertentu ini.

Tambahan pula, bagi seorang yg terlibat secara langsung dlm pembangunan koridor ekonomi yg dicanangkan oleh Pak Lah, saya melihat terlalu banyak keputusan yg dibuat sebenarnya membelakangkan rakyat.

Penjualan beribu ekar tanah di WPI dan Nusajaya kepada pelabur luar negara terutamanya dari Timur Tengah dan Singapura yg didokongi Khazanah amatlah menjelikkan kerana hampir kesemua penjualan ini adalah untuk projek berstatus mewah yg tak mampu dimiliki oleh rakyat biasa.

"Tanah kita tergadai, daulat kita tercemar, rakyat kita hidup di hutanlah nampaknya".

zenky said...

Kudos Tun..

Ur revelations at this tough time will teach us to be more berjimat-cermat ala Pak Lah..huk2..

nway..proud to be the 1st to comment this article..yeah2

R.Nizam, Putrajaya

sarip said...

gila semua kerja gila mereka ni
tak habis menyusahkan rakyat.

nakzhi said...

salam tun,

apa kata tun berikan pandangan tun tentang AUKU ni..adakah AUKU ni masih lagi wajar atau tak?coz peraturan ni menyekat kreativiti pelajar and kebebasan pelajar..pasal tu la U kat malaysia tak naik2 ranking dia asyik turun je...

apanama said...

Pencuri! Pencuri! Pencuri! PAK LAH PENCURI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LeoSabri said...

Assalamualaikum "Sejahtera Atas Kamu"

Berbahagia Tun Dr. Mahathir Mohamad

Boleh diterima kenyataan Tun dan, kebenarannya boleh dilihat sendiri sekiranya kita melalui jalan tersebut.

Saya telah terlihat 'longgokkan' bas seperti gambar tertera pada tahun lepas dan masih tertanya-tanya kenapa?

Jawapannya adalah pembaziran wang rakyat & dasar kepentingan orang tertentu terutama kaum kerabatnya.

Pernahkah mereka fikirkan bas 'Selangor' terutamanya yang terlalu buruk masih lagi digunakan dikawasan bandar terutama 'bandaraya'?

Kenapa tidak "sedekah" sahaja bas tersadai mahupun menjualnya?

Jawapannya, pembaziran!!!

Jangan tipu rakyat dengan propaganda mengatakan berjimat! Semua itu mengamburi mata rakyat Malaysia!

Wahai bangsaku dan semua Rakyat Malaysia, bagunlah... bagun... dan terus bangun... Jangan kita leka dan terus terlena dibuai alunan kata-kata menutupi minda. Kelak kita merana.

Sekian. :~(

Luk@ M@rhaen said...

salam Tun

1.57 millions hits...
diharap mencecah 2.5 millions hits pada akhir june ini setelah tun berjanji akan membongkar 4 rahsia besar paklah (mungkin 100000 hits adalah hits dari paklah sendiri kerana gelisah setiap setengah jam membuka www.chedet.com dan sentiasa setia membaca blog tun dengan berpeluh2). tok det,bila nak buat buku "PAK LAH MUDAH LUPA"

Full Throttle said...

Bisnes BAS dia bikin, bisnes MONOREL dia bikin, bisnes KAPAL dia bikin, bisnes CHEMICAL dia bikin, bisnes OILTOOLS dia bikin, bisnes TRADING dia bikin, bisnes PAIP MINYAK dia bikin, bisnes RIG dia bikin, bisnes LOJISTIK dia bikin, bisnes PERKHIDMATAN dia bikin,.... apa lagi yang DIA bikin...

Saya rasa, kalau diorang ni tak dihentikan sekarang....mungkin ini jadinya...

Nanti anak kita lahir, susu, botol susu, lampin kena beli daripada DIA...

Bila besar sikit, kasut sekolah, pakaian sekolah, BAS sekolah, buku sekolah, bekal makanan sekolah, nak kena beli daripada DIA...

Habis sekolah nak kerja, kereta, motor, MINYAK, tayar, pen, bedak, minyak wangi, makan, minum, semua nak kena beli daripada DIA...

Nak kawin, barang2 hantaran, pelamin, baju pengantin, tok kadi, masjid, semua nak kena beli/sewa daripada DIA...

dah MATI nanti, kain kapan, kapur barus, liang lahad, keranda, batu nesan,.... semua nak kena beli/sewa daripada DIA...

Wallahualam.....

warna-rawna said...

Salam Tun,
Semua orang kenal siapa Scomi, semua orang kenal "si polan si polan" itu. Bak pepatah melayu, "bapak borek, anak rintik". Tak sangka "mismanagement" juga boleh diwarisi/diturunkan ke anak "beliau".

labu said...

semua depa pulun masuk tempolok depa saja.Orang lain bolih tengok saja.Kita mesti jatuhkan dan hukum depa ni.

timun said...

TDM,
Poning kepalo den memikirkan kerajaan skrg nie.Nampak bnyk sangat masalah.Isyarat dah bagi tapi tak paham jugak.
Kepado Tan sri mohideen buatlah sesuatu yg membanggokan kami.Tansri pasti boleh.Den sokong kalau Tansri jadi PM.
Selamatkanlah orang orang yg jujur di malaysia nie.

Layman said...

Assalamualaikum,
I saw on TV1, when Kinabatangan MP brought up this issue. But I wonder when Rapid KL will answer the question.
Somehow, they prefer to keep quite and ignore the issue.
Currently I felt that, in this government, what malaysian thinks or feel are not important.
And with what voters show on last PRU12, they still didnt realize who they are.

Come on, sampai bila nak menongkat langit.

Nostradamus said...

Tun,

1. Cerita ni, untuk tujuan apa? Pemegang saham Scomi untung banyak ke? Khazanah ke? atau tentang pembaziran duit rakyat?
2. Pembekal kepada kereta nasional PROTON terlibat tak? Bas atau kereta, semua perlu alatganti lebih kurang sama saja.
3. Harap-harap kualiti Bas atau monorel nanti jangan sama dengan kereta Proton.

zUL said...

penuh tanda tanya..

ONG said...

Semuanya pasti ada kaitan dengan ahli-ahli keluaga pemimpin besar negara.. rakyat juga hari-hari kena tipu dek mereka..

HeroTamil said...

Salam sejahtera TUN,

Nak buat camner,
Dia kena cari duit bebanyak sebelum pindah ke Australia!!

Taurus Sitara said...

Assalamualaikum Tun,
We get sicker each time we hear that certain things were and are still done so as to benefit certain, certain quarters only.While during your time in power, you came up with many plans to get the Malays rich and at the same time the other races contented with their share of the profits.But PakLah tends to differ possibly coz he remembered having to let go of his house just to stay in UMNO???.Someone must have told him how stupid he was then not to amass money when he became DPM?But of cause we all know how he stayed CLEAN in front of you until you thought he is THE ONE to be the Prime Minister.If PakLah showed his true colours even for the slightest moment back then when he was still DPM,,then I am sure you as the PM would have given him the boot!But Que Sera Sera whatever will be,will be.The Future is not for us to see,que sera sera.Wassalam.

En. Fauzie said...

SALAM,
KALAU ANDA NAK TAHU, SCOMI NI ADALAH MILIK ANAK PEMIMPIN NO 1 NEGARA KITA.

MILIK SI KAMALUDDIN..

UNTUK PENGETAHUAN UMUM JER...

harsaad said...

salam tun,

saya orang kedah dan belajaq di sekolah yang sama dengan tun iaitu kolej. Tapi saya tak ada otak macam tun. Jadi saya amat menghormati tun.

Pendedahan tun kali ini mengejutkan saya sebab saya ingat lagi paklah ada cakap anak dia meniaga kat luaq negeri saja. macam ni koi kaya la depa.

Harap tun teruskan lagi pendedahan, supaya orang bukak mata. Baru semua orang tau lagu mana orangnya paklah ni.

Semoga tun terus sihat. harsaad

The Ceramic Designer said...

assm tun,
someone should compile all your blog-postings coz almost all posts are revealing! we could have read some of these in RPK or other blogs, but coming from your own mouth err writings, make them all the more believable and shall i say, credible? no wonder scomi has been in the limelight the past few years.. the 'aggressiveness" of the PM's son is almost at the same level as his son-in-law's?? can't wait to read about trengganu's wang ehsan now..

Sandera said...

A'kum...

Nyata sekali kerajaan sekarang telah merampas dan mengaut harta negara dengan berselindungkan nama perniagaan dan penambahbaikkan sistem pengangkutan negara yang nyata masih tidak berubah.

arjunasakti said...

Salam Tun,

Inilah yang dinamakan harapkan pagar, pagar makan padi... Umum telah mengetahui tindak tanduk Dol anak beranak namun tidak dapat kepastian kerana tiada pihak yang memaparkan salah laku ank beranak ini... Harap Tun dapat memaparkan lagi tandak tanduk dan salah laku anak beranak ini yang amat tamak dan haloba...

Sesuai lah dengan sajak yang dicipta oleh bapa anak beranak ini...


Aku cari bukan harta bertimbun-timbun,
Anak dan menantu aku yang carikan,
Untuk hidup kaya,
Aku cari bukan wang berjuta-juta,
Tapi kami cari wang berbillion,
Untuk hidup bergaya,
Aku cari bukan kawan-kawan,
Cukuplah aku, anak dan menantu,
Untuk hidup sekadar berfoya-foya,
Aku cari mana dia Al-Ghazali,
Aku cari mana dia Al-Shafie,
Tapi aku jumpa Jeanne Abdullah,
Kita bongkar rahsia kitab suci,
Cari pedoman,
Kita bongkar rahsia sunnah nabi,
Tapi aku bongkar rahsia Mahathir,
Cari panduan,
Aku hidup kerana Dia Rabbi,
Tapi aku perlukan wang yang banyak untuk hidup,
Dialah teman,
Dialah wali,
Dia mencukupi,
Aku hidup bererti,
Sekadar dalam mimpi-mimpi siangku,
Menikmati damai abadi.

dongga said...

Assalamualaikum Tun,

I am very very much disappointed with what is happening to pur country now ....Please lead us as you did before...sob..sob

Kamariah Md Yusof said...

Salam Tun..semoga Allah merahmati Tun and family.

Belum pun sejuk issue harga minyak, Rapid pulak..Saya suka Tun bongkar semua, sebab Malaysian sudah tak larat dengan putar belit Pak Lah and his circus members..semuanya mengkayakan mereka dan keluarga mereka..menyusahkan rakyat Malaysia!! Hari ni potong elaun keraian sebanyak 10%..apalah sangat..elaun keraian tu kalau ditiadakan terus pun takpe. Cubalah potong gaji menteri..

zaini said...

Setuju Tun,

Penang telah ditetapkan syarat untuk dibina monorel oleh kerajaan bukan LRT autaupun MRT. Umum tahu pengakutan monorel amatlah tidak memuaskan dan berkualiti amat rendah berbanding dengan Putra, Star ataupun ERL. Umum juga tahu siapakah tuan punya syarikat monorel itu iaitu Scomi Engineering. Kesimpulannya siapa saja yang mendapat membida tender untuk projek Penang Monorel perlu mendapatkan unit monorel itu dari syarikat tertentu.

Alhamdulillah bertambah kaya lah orang-orang ini..

Malaccan view said...

Dear Tun,
As ordinary rakyat,i really sadden the way BN gov lead by AAB have done.Now i wonder where the billions of RM saving from subsidise the petrol will use ?to the FIRST family or back to rakyat??

bila kalbu berbicara........ said...

assalamualaikum tun......
sy harap, setiap hari tun akan membongkar lebih banyak kelemahan di bawh kerajaan pak lah..........

kammi rakyat rasa tertipu.....

x-blogger said...

Assalamualaikum Tun,

Saya mohon Tun bongkar ke semua penyelewangan pak lah dan 'penjilat-penjilat' yang menyebabkan UMNO rosak..

Saya ingin bertanya pada Tun apakah cara terbaik untuk singkirkan paklah? ini kerana saya dan ramai lagi rakyat Malaysia sudah bosan dengan kepimpinan paklah yang lemah dan menyebabkan Malaysia dipandang rendah kepada negara jiran.

jaramoza said...

apa lagi la si dsab nak buat...dah macam macam jawatan kuasa dia buat tapi macam tu juga... tun dah buat macam2 tapi dia buat diam dan tak paham... teruskan tun menulis agar yang tersirat dulu akan tersurat untuk kami mengenang betapa dayus nya mereka dibawah telunjuk seseorang... tun menulis dgn rasional dan bukti bergambar tapi depa buat bodo ja... tak ka jabatan bertanggungjawab yang boleh memulakan siasatan tapi menunggu aduan dibuat...

ctfaiza said...

Assalamualaikum?
nape scomi tu staff kat opis bangse cine yang ramai. dia orang tu pun anak beranak mak mertua khairi ke?

Ahli Politik Kedai Kopi said...

Salam Tun,

Pendedahan yang bagus untuk rakyat.Biar rakyat tau apa yang anak dan menantu dia buat selama ini.

Rapid KL itu boleh diambil alih dan diperbaiki dan perbanyakkan lagi dan perelokkan lagi sistem kemudahan pengangkutan awam.Lagi² dengan kenaikan harga minyak sekarang.Tetapi kenapa perlu buat yang baru.

Tun,

Kalau Tun masih berkuasa.Saya rasa benda ini tidak akan terjadi.

Panjangkan umur Tun.Amin

Chan said...

Dear Tun,
In the near future, all Malaysians will know how the GLC's companies spend "rakyat money". We support Tun to review all this informations. The government always said lack of funds, and now we see millions or billions wastage by this GLC's companies? AAB should set up a Royal Commission to investigate this companies because the rakyat has the rights to know where are all this taxpayer money goes to? The appointment of the Top Executive must be highly qualified to manage this GLC's companies. Not some Lim Kam Put that has some connection to the Government and manage to sneek into the position. This country soon or later will go down to the drain if this is how the government manage this country. Good job Tun!

wan_nani said...

bas-bas yang tersadai tu memang menampakkan wang rakyat dibazirkan secara berleluasa.. Lebih baik dijadikan tukun tiruan untuk habitat ikan-ikan dilaut.. :)

Anakwatan said...

Y. Bhg Tun,

Sebelum PRU12 lagi, Orang Kampung di Pokok Sena telahpun memperkatakan 'Monorel di Pulau Pinang dan rapid Penang' adalah untuk anak Pak Lah Kamaluddin menerusi Scomi. Saya orang kampung pun tahu, Rapid Penang dan Monorel ini ada kaitan dengan Kenaikan Harga Minyak dan Pengurangan Subsidi Minyak. Pada tahun lepas, selepas Pak Lah mengumumkan kenaikan harga minyak dan menyatakan Subsidi Minyak sebanyak 4 billion akan digunakan untuk 'MEMPERBAIKI' Sistem pengangkutan awam dan lalulintas. Tak lama kemudian, ujudlah Rapid Penang dan Monorel di Pulau Pinang.Mungkinkah wang subsidi ini digunakan untuk membiyaai Rapid KL, Rapid Penang dan Monorel? Yang jelasnya, Pak Lah ada berkata, Pengangkutan awam akan diperbaiki secepat mungkin dan disubsidi dalam pelbagai bentuk.. Sesudah itu, terdedah pula yang mendapat kontrak monorel adalah Scomi. Keluarlah statement di Utusan Malaysia, Rapid Penang akan menambah bas-bas baru dan moden untuk keselesaan rakyat. Dan hari ini, BARULAH TERDEDAH bahawa BAS-BAS ini dibekalkan oleh Scomi yang dimiliki ANAK PAK LAH. Kita jangan terkejut selepas ini mungkin subsidi berbentuk penghapusan / pengurangan duti import keatas bas dan komponen-komponennya, pengurangan cukai, subsidi terus kepada Rapid dan macam-macam lagi atas alasan pengangkutan awam. Dan masa itu Kamaluddin sudah untung BERBILLION ringgit. Dan inilah kenyataannya, bahawa KENAIKAN HARGA MINYAK baru-baru ini (78 sen dan RM1), bukan hanya isu Minyak Global tetapi ujud seolah-olah unsur KONSPIRASI PEMERINTAH DALAM PERDAGANGAN. Di dada akhbar dan TV arus Perdana, PM dan Pak Menteri yang berkaitan, BEGITU ASYIK menyatakan 'PENGANGKUTAN AWAM AKAN DIPERBAIKI UNTUK RAKYAT' kerana ianya adalah salah satu penyelesaian mengurangkan beban rakyat akibat kenaikan Harga Minyak dan Harga Barang. Saya amat bimbang, Isu harga Minyak Global sekadar wayang, Rakyat sebagai 'Kambing Hitam' dan Pengembalanya kamaluddin. Pak Lah adalah Director yang cukup 'berbahaya' untuk rakyat Malaysia!

warisan melayu said...

salam Tun,

Erm, elok rasanya klu bas-bas tu kita hantar kat sabah, biar rakyat sabah dapat menikmati kemudahan yg lebih baik...

Tun,
sy ingin bertanya, mengapa setiap projek mesti ada "pak lah & co."?bukankah ini menunjukkan kroni yang terlampau batasnya? umum mengetahui, zaman Tun dulu pun ada juga kroni, tetapi kroni-kroni yg dimaksudkan oleh semua pihak adalah kroni-kroni yg membantu orang melayu, orang bumiputera...tetapi, kroni zaman pak lah ni, lebih kepada "kekeluargaan"...rakyat tak dapat faedahnya,hanya "keluarganya" sahaja...

P/S:berapa banyakkah duit rakyat yg telah ditelan oleh "keluarga" pak lah?

mindamerdeka said...

tahniah Tun.

Pendedahan yang sangat dikehendaki oleh rakyat Malaysia.

Tikar Sarawak said...

Salam. ni lagi satu musibah sebnarnya.
Apapun harap ada penyelesaiannya..

DukeOfMonteCristo said...

Assalamualaikum Tun dan para bloggers sekelian...

Inilah yang dikatakan Syarikat Konsortium Lah Bad awi and Son yang aktif mengkayakan diri sendiri dengan duit rakyat. Sedangkan rakyat marhein menderita kerana kenaikan harga minyak secara mendadak dan tinggi, diikuti dengan lambungan harga barang-barang keperluan yang lain.
Wahai Pak Lah, rakyat seperti kami tidak akan menghalalkan apa yang hang buat!!! Hang jawab la depa Allah S.W.T nanti...wallahua'alam.

aishah yunos said...

Tun yang saya hormati,

Asslamualaikum,

mengenai bas2 yang tersadai nie,sejak saya mendengar beritanya di TV3 tak lama dulu..saya pun sebenarnya tertanya2 apa sebab tetiba jer boleh tersadai sampai 1000 buah bas??

Pasal Scomi tue,sume sedia maklum sape punya kan?? sendiri mau ingat la...

Thanks for an 'eye opener' article..

Teruskan menulis Tun,ramai di luar sane menyokong Tun.

Ari2 mesti datang awal sikit, buka blog Tun sebelum start keje..banyak info dan ilmu..and sumber inspirasi..

Big Boss saya pun saya rekomen blog tun nie,die orang Singapore..lepas die baca article2 Tun,die jadi kagum ngan Tun..Die ckp Tun hebat..bangga saya tau..

Tapi saya sedih boss saya komen pasal apa yang jadik kat Malaysia sekarang,die jadik takut nak invest banyak2 kat sini,dah tak stabil die ckp..

Tun,teruskan menulis..semoga beroleh kesihatan yang baik dan ceria bersama kelurga tercinta...

The Ceramic Designer said...

assm again tun,
i'm taking this opportunity (being among the first commentators and all) to wish you many good healthy years ahead.. jaga diri baik-baik tun.. don't overdo your perjuangan yang masih belum selesai for us ordinary grateful malaysians.. we know so much better now, thanks to your endless and selfless guidance and contributions.. there should be plenty of similarly grateful people out there who've been quietly supporting whatever unpopular decisions you made and still making.. may GOD continues blessing you and your family..
we love you tun.. and writing this is making me very sad and weepy.. so till next posting tun.. take care!!

All About Useful Info said...

patutlah banyak Bas RapidKL tersadai bersepah². Patutlah bas lama yang rosak namun boleh dibaiki tidak dijual kepada pembeli, kerana pihak kerajaan mahu membeli bas² yang baru dari syarikat tut...
menyesal saya sokong Pak Lah

MaTgA|BeR said...

sedih nya....

Sankai said...

hmm.. lacking manpower perhaps? Anyways, this is definitely the right time to utilize those buses!

Chris Huong said...

Dear Dr. M,

I know I am supposed to be good in BM because I am a Malaysian. But I would still appreciate it if you could write your post in both BM and English, coz I really like your points of view about the current Malaysian government.

pragalath said...

Thanks for the exposure on RapidKL. After all the public bus services is still at a pathetic stage. It also takes a longer period of travelling on RapidKL buses.

Tikar Sarawak said...

Sedikit musykil dan adakalanya lucu pun ada, bagaimana seorang AP dari Sabah yg mana kwasannya dikhabarkan agak kurang dari byk segi boleh ambil tahu pasal apa berlaku di KL/Selangor..mana AP di kedua2 tempat tersebut? Saya memetik kata2 seorang rakyat malaysia.
baik bas tersebut di hantar ke tempat lahir saya yg ada byk lg bas buruk diguna dalam "bandaraya"nya..bagi lag dgn harga free..nescaya syt bas di tempat lahir saya akan sanggup tanggung kos "penghantarannya"..

Salam dari saya
Zamhari

Pok Kam said...

Assalamualaikum Tun,

I think Tun was not the only one who have brought this matter up for public attention.

However, with this latest posting coming from Tun himself, I think the public will really give their full focus.

Thank you and again waiting for your further revelation.

samurai melayu said...
This comment has been removed by the author.
The Devil said...

Good afternoon Tun, it's kinda shocking to see so many unused buses there while in reality there's not enough bus on the road; buses are not punctual for the RAKYATS to take...

Mariam Nadzri said...

Salam Tun..

Hidup rakyat pada masa ini diibaratkan hidup dizaman moyang kita dahulu,kalau nak difikirkan ubah cara hidup,cara bagaimana lagi kami perlu berubah,ohh agaknya terpaksa makan ubi kayu semula seperti zaman dulu.
Saya membesar dan hidup dalam era kemajuan,tak tergamak saya melihat anak anak bangsa kita yaitu anak anak kita hidup melarat kerana ibu bapanya tidak mampu untuk memberi kesenangan sebagaimana kami merasa.
Tun..
Kepada siapa rakyat ingin meluahkan lagi isi hati,cuma kami berdoa agar kepimpinan yang ada sekarang sedar bahawa tidak semua yg mereka fikirkan akan disukai rakyat,rakyat berhak bersuara tapi apakan daya mereka menggunakan kuasa
Semoga tun akan lebih tenang dan dikurniakan kesihatan yang baik.Benarlah kata tun dalam Puisi Tun yang berjaya menyayat hati seluruh insan melayu...

Helloween said...

MANKIND
Here is all mankind so proud of their achievements
There is a stone that is warmer than you

Look how we stand in the stream of illusions
No one says a word

Here you laugh and there you cry
All that makes you move

There's no fear for anything
Anything but you

Animals dying for our vanity
Our world is a beautiful place to be free

Drinking the blood of the weak, it's so easy
No one hears them cry

Here you cheat and there you lie
All that makes you gain

One day we will face His throne
There's nothin' we can say

Prosperity, luxury, fast food is rising
It's the rainforest that dies

Here you laugh and there you cry
All that makes you move

There's no fear for anything
Anything but you

kepada mereka yg tengah hanyut menipu rakyat tu, baca la skit lirik lagu kat atas tu. selamat menginsafi diri kalian

nid said...

Salam Tun.
i read all ur postings from the begining and appreciate what u ve done.
keep on ur service to the rakyat even u are no more pm. thats what i call a true leader.
take good care of ur health sir, and continue sadarkan rakyat..

wassalam.

AminooR said...

adakah ini salah satu sebab mengapa harga petrol naik mencanak sehingga 78 sen??...

agar org ramai mula menggunakan kenderaan awam... of course gunakanlah bas rapid KL...

tadaaa!!... i don't know either paklah or shahrir should explain this...

Twinkle said...

What a waste of money...

Video Iklan said...

Tun..

Dia lupa sajak "Ku cari Damai Abadi" tak per... saya kasi reminder kat dia..


Ku Cari Damai Abadi
Aku cari bukan harta bertimbun-timbun,
Untuk hidup kaya,
Aku cari bukan wang berjuta-juta,
Untuk hidup bergaya,
Aku cari bukan kawan-kawan,
Untuk hidup sekadar berfoya-foya,
Aku cari mana dia Al-Ghazali,
Aku cari mana dia Al-Shafie,
Kita bongkar rahsia kitab suci,
Cari pedoman
Kita bongkar rahsia sunnah nabi
Cari panduan
Aku hidup kerana Dia Rabbi
Dialah teman
Dialah wali
Dia mencukupi
Aku hidup bererti
Menikmati damai abadi

Nukilan: Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi

Tun dia dah lupa dahhh....

Betul kata Tun "Melayu mudah lupa"

Melayu mudah lupa

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya derita
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya terpencil
Melayu mudah lupa
Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada bebas
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah
Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah
Wahai bangsaku
Jangan mudah lupa lagi


Kerana perjuanganmu belum selesai...

Nukilan: Tun Dr Mahathir Mohammad 2001


dari

siling

nak dengar gi www.teras-umno.com

interferens said...

Haih..tak dapat bayangkan kalau LRT tu Tun tak siapkan masa zaman Tun..mesti sekarang ni orang2 KL masih dok jem (skrang pun sama,tapi kurang sikit) sambil dok tengok tiang2 LRT tyu dok terpacak tapi railnye tak ada, sama kes macam jambatan bengkok dan double tracking tu...

Hko said...

sungguh membazir, saya anggarkan semua bus yg tersadai itu mungkin jutaan ringgit.
mengapa tidak dijualkan dgn harga yg murah kepada negeri2 dimana yg masih menggunakan bus2 lama seperti 20thn dahulu. dgn bus yg baru mungkin juga dapat mengurangkan keburukan udara dimana asap hitam yg dilepaskan, bunyi bising bus lama dan juga dapat mengimatkan minyak dgn bus yg baru.
fikir2kanlah, jgn ingat keuntungan saja..

KPTMAS said...

nie lah jadi kroni AAB bermaharajalela...dah tue nak naikkan harga petrol..semau nak cover untung sendiri

Srikandis08 said...

How far this game could go?

emyliayumi said...

Helo Tun,

Jelas sekali kerajaan sekarang tidak mengambil peduli tentang kepentingan rakyat tetapi mengambil peduli tentang kroni2 mereka supaya masing-masing mengaut keuntungan yang besar. PM sekarang memang tak pernah nak ambil berat tentang hal2 seperti ini, tak macam Tun dulu, selalu turun padang dan tengok sekeliling apa yang terjadi dengan semua kawasan di seluruh M'sia. Saya dan kawan2 sekerja semua berasa amat sedih dengan artikel Tun semalam yang berkaitan dengan Jambatan Bengkok itu. Salah satu sebab kenapa mereka tak nak Tun berucap di mana2 Tun berada kerana mereka tahu Tun banyak tahu rahsia mereka dan mereka takut Tun akan pecah lubang. Berani kerana Benar ok. Kalau nak jadi pengecut, tak payahlah nak jadi PM.

Kami semua rakyat Malaysia berdoa agar Tun sentiasa sihat sejahtera dan tolonglah kami rakyat M'sia untuk hidup seperti semasa di bawah pimpinan Tun dulu. Saya sekeluarga rasa tak puas dengan pimpinan Tun, 22 tahun seperti 2 bulan.

We really2 need you Tun.

Emy8683

Cak Kun Cak said...

YAB Tun,

Umum tahu semua ini, tetapi malangnya pembesar-pembesar di dalam kerajaan sekarang dan UMNO khususnya tidak mahu berkata apa2.

Mempertahankan hak rakyat dan kebajikan rakyat hanya lah slogan semata2.

Sekarang setelah harga minyak di naikkan, kerajaan sekali lagi 'sibuk' mempromosikan cadangan untuk meningkatkan tahap pengangkutan awam negara.

Dahulu siapakah yang sangat berbangga dapat membatalkan projek laluan keretapi elektrik dari Johor ke Padang Besar?

Siapa pula yang akan di berikan projek untuk meningkat taraf pengangkutan awam kali ini?

Masa nya sudah terlalu ranum untuk pemimpin2 sebegini di berikan mesej yang jelas. Rakyat sudah jelak.

Saya berharap mereka ( pemimpin2 bongkak ini ) terus menerus dengan kebongkakan mereka supaya rakyat akan bangkit dan memberikan pengajaran kepada mereka nanti.

Ini akan menberi pengajaran kepada semua pemimpin Melayu di masa akan datang sama seperti peristiwa Malayan Union dan 13 Mei memberi pengajaran kepada orang Melayu pada ketika kedua2 peristiwa itu berlaku.

Terima Kasih Tun!!...

sifu-sifulan said...

Jika perkhidmatan bas ini digunakan sepenuhnya tentu rakyat tidak terasa dgn kenaikan beban harga minyak sekarang, sekurang-kurangnya tidak perlu memandu kereta di dalam bandaraya. Ini adalah hakikat, di mana penduduk bandar-bandar besar di negara maju seperti Jepun memanfaatkan sistem pengangkutan awam mereka sepenuhnya sehingga tidak perlu memiliki kereta. Cadangan Tun untuk membina railway dari Utara Selatan adalah bertujuan seperti ini, di mana ternyata dapat membantu meringankan beban rakyat. Sayangnya terdapat pihak-pihak yang mementingkan diri sendiri dan hanya mengkayakan anak cucu dan kerabat sendiri tanpa mempunyai inisiatif membantu rakyat. Rakyat Malaysia tersepit di antara memilih pemimpin yang menekan kehidupan mereka dan golongan opportunis yang ingin mengambil kesempatan atas isu-isu yang timbul, di mana mungkin mereka akan bertindak lebih kejam lagi terhadap rakyat.

noor faiza said...

Salam Tun,

Apa ni Tun? Kenapa begini sekali jadinya si Dollah Badawi.

Saya rasa semakin lama semakin sukar saya nak menulis cara baik dan berhemah. Jika beginilah sikap pemimpin, jangan terkejut bila rakyat menderhaka dan memberontak.

Tun, sampai bila kita nak dengar cerita yang memualkan semacam ini Tun. Kita mesti ambil tindakan. Kenapa BPR tidak siasat. Kita kena buat laporan polis tentang bas rakyat yang tersadai tidak diguna.

Penang Podcast said...

Dear Tun,
Unbelievable!!!! I never knew that Scomi is the one that supplying all those bus to RapidKL & RapidPG. This is really too much. In today world, we are worry about global warming and hope people can recycle, reuse & reproduce but those fxxker are just interested in making more and more money from government and rakyat Malaysia without care to them.
Tun, can you suggest what we should do???

faizhensem said...

sememangnya sudah terang lagi tersuluh keraajaan pak lah terlalu mementingkan kroni serta anak2nya dan juga menantu....demi kepentingan negara, mmg wajar penyokong2 umno keluar dari parti umno ini...

balan said...

Tun,

I find it interesting to read your explanation on various different issues.

They are explained in layman terms making it easier to read and not as confusing as those by other politicians and leaders.

I would request you to also explain some other issues such as your take on Islam Hadhari, Civil vs Syariah laws in the country (we have seen several cases of great concern to both muslims & non muslims), also your relationship with the royalties esp Sultan Johor, whom you had problems with but later he was even driving you to airport.

Thanks (http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/)

anak era mahathir said...

assalamualaikum,
Yg Bhg Tun,

sebenarnya masa tidak mengizinkan utk Tun merialisasi setiap perancangan yg dibuat disebabkan pengganti Tun bukan drp yg iklas pimpinannya.saya banyak menghadiri majlis2 yg melibatkan Tun dan secara tidak langsung tahu dgn lebih dekat tentang diri Tun.memang berat utk berundur dimana banyak perancangan belum dilaksanakan ,saya diberitahu yg Tun terpaksa melepaskan jawatan kerana prinsip Tun utk menjadi PM tidak melebihi 23 thn kerana Nabi Muhammad SAW menjadi Rasul selama 23 thn(umur 40 -63 thn).ini terbukti betapa Tun sangat menghalusi setiap tindak tanduk Tun.
Disini saya mendoakan agar Tun diberi kekuatan serta ingatan yg kuat supaya dpt memimpin walaupun tanpa sebarang jawatan.

mechamon86 said...

assalamuaikum, Tun.

Harap Tun sihat selalu..
Kenapa perlu membazir?
bas2 yg tersadai tu sepatutnya boleh digunakan utk pengangkutan luar bandar..siapa yg audit syarikat ni ye?macam ada yang x kena..tunggu je la sipolan..akhirat tu memang wujud..

Tayadih Maysia said...

SELAMAT, AMAN, MAKMUR...KERAJAAN TIGA BERANAK!

Joost said...

bersungguh2 eh paklah and co buat duit eh huuh erm...

chedet expose lagi biar satu dunia tahu :)

mohdfaizan.com
- wallpaper chedet :P tgk ar kalau berkenan guna utk desktop anda

John said...

Hi Dr Mahathir, what is your comment regarding this article?

http://www.malaysia-today.net/2008/content/view/8620/1/

Wayne Eng said...

Dear Dr. Tun,

Sad to see the fact, people money is wasted without any justification at economical point of views.

anwar said...

aduh !

bangkrap-lah negara macam ni
duit rakyat dijoli sesuka hati
yang lama elok beli baru lagi
macam ni kah bisnes pak lah scomi

islam hadhari makin kelakar
mesjid kristal perhiasan cuma
duit masuk duit keluar
pi-balek akaun yang sama

bila hang pak lah nak insaf lagi
asyik bergambar menuding jari
rakyat derita hang buat tak peduli
melayu terus lemah setiap hari

www.no2anwar.blogspot.com

Cosmo Artemis said...

Patut la AAB buang subsidi, katanya untuk projek 'pembangunan' dan penambahbaikan sistem 'pengangkutan awam'.

Oooo...anak dia ada share besaq dalam rapid kl rupanya...

Untung la Kamaruddin...dapat tender berbilion-billion.

Ada terdengar ura-ura bahawa Penang sengaja dikalahkan oleh Gerakan sebab SCOMI nak masuk dan sapu habis projek di sana. Macam mana caranya? Bagi Ketua Menteri orang Melayu dari UMNO.

balan said...

Tun,

Since your blog is one of the most popular ones at the moment, please allow some advertising and the receipt should be channeled to the needy or even to your foundation.

nasrul said...

alangkah ruginya..

qaz said...

First and foremost thank you Tun for obliging me in autographing my book at Gardens last Saturday though I know you are busy attending to family affairs...do know that it made my day that I finally was able to shake the hands of a person that I admire and respect, the autograph was in fact a big bonus to me.. In respect of your blog, please do carry on as I do miss your thoughts on issues especially so when it concerns Malaysia...though I may agree or disagree with you, an intellectual thought is always welcome to be able to see and consider an issue from all angles..

Sincerely,
Shamshul ( qazsiz@gmail.com.my)

warisan melayu said...

Tun,

sy ingin bertanya, kebanyakkan post sy tidak diluluskan, kenapa Tun? adakah kerana post sy terlalu radikal, atau post sy akan mengakibatkan kacau bilau, ketidaktenteraman dan sebagainya?

salah ke Tun segala post sy? bukannya post sy mengukut Tun, tetapi lebih kepada paklah dan "keluarganya"...

sy sayangkan bangsa sy, sy sayangkan negara sy, sy sayangkan agama sy, sy sayangkan parti sy, UMNO...

-harap Tun siarkan

Thinker Tank said...

How do u do Tun, I just wanna express my view shortly..


As I have studied and observe carefully the reasons behind the rise of the oil in Malaysia, I reach to a conclusion.


I suspect the reason why Badawi raised the price for the oil in Malaysia is because he is trying to use that profit generated by Petronas , to gain support from the BN Sabah/ Sarawak,and will use that fund at least b4 september (the time when the MP from BN Sabah/Sarawak jumps to Pakatan ).

Finally when he gains enough fund, then the Federal BN gomen will be able to buy back the hearts of Sabah/Sarawak BN with the massive fund they have form petronas. I also believe the rise of the oil will only be temporary only untill September.


I predict this is the strategy used by the current PM gomen, as they are trying to overcome the strategy from Anwar.


Believe me...This prediction could be true.....

As it does not make sense as Malaysia as an exporter of oil, had to raise the oil price. We suppose to gain more profit as we are the exporter.

Tontolob said...

Yang Benar Dari Rakyat, Untuk Rakyat!

Tun,

Saya menyokong penuh dengan kenyataan Tun untuk meminta pihak-pihak tertentu untuk mendedahkan kunci kira-kira atau penyata kewangan yang berkaitan dengan RapidKL termasuk senarai Ahli Lembaga Pengarah.

Buat apa takut jika berada di pihak yang benar? Wahai Pemimpin yang berjiwa rakyat untuk menjaga kebajikan rakyat, membangun dan membentuk insan yang cemerlang, terbilang dan gemilang agar bangkit dari lena dan mendedahkan perkara yang benar dari rakyat dan untuk rakyat..

Jangan takut.. bukan soal benar atau salah tetapi respon pemimpin terhadap amanah dan tanggungjawab yang dianugerahkan oleh rakyat buat pemimpin yang dipilih agar tulus dan ikhlas dalam membentuk, meneguhkan dan membangunkan insan yang terhormat!

Adalah diharapkan agar bukan saja RapidKL yang harus didedahkan tetapi juga semua syarikat GLC supaya rakyat tahu benar akan penggunaan wang rakyat...

Salam Perpaduan Rakyat Malaysia.. Ayuh Bangkit bersama dari rakyat, untuk rakyat!

Aery Hashim said...

Salam,

Kenapa perlu salahkan p.lah? salahkan diri kita sendiri.. kita yg memberi mandat kepada p.lah,keluarga,kroninya untuk terus mencuri dan menyeleweng harta negara lalu menindas dan menyeksa rakyat...

inilah salah kita pada pru12 yg lalu... kita telah memberi jalan kepada mereka untuk terus menindas kita.. jadi.. knapa mereka perlu kita salahkan? adakah tindakan kita betul?

korupsi adalah lumrah dalam kehidupan kita.. baik dari institusi pentadbiran hingga pendidikan... berapa ramai yang bergantung kepada 'kabel' untuk ke ipta? berapa ramai yg mendapat pekerjaan melalui pertolongan 'kabel'..?

renung-renungkan...

tidak semua manusia sempurna... termasuk diri kita... kita pun dah buat silap.. kita silap dalam memilih pemimpin...

Ish said...

Assalammualaikum Tun and All Bloggers, Readers.

Dear Tun,

There were several questions in all our mind (malaysian) about this 'deal'. People already talk about this last 2 years about Rapid. All I can say, thank you for your info and hopefully 'someone' able to take some action soon...
We already have so many 'master' in economy in our country but...?Other words, so much issues, but less action.
Who will be our Savior?
We support all of your ideas and spirit Sir.

Regards,

ilah_lovely said...

Assalamualaikum TDM

Sebenarnya saya tak terpikir pun apa yg yg Tun katakan ni, tapi baru2 ni saya lalu di jalan dari cyberjaya ke pulau meranti, saya dapati banyak bas terpakai di sana. Kalau tak silap mata saya memandang salah satu dari bus tu tertulis cityliner. Ada kemungkinan juga bus- bus ini ada kaitan juga dengan syarikat yg Tun maksudkan itu...

Mungkin kita saya maksudkan saya sendiri, leka dengan pengaliran wang di buat kerajaan kepada kita.
Ini perlu kita ubah.

Anyway Tun, apapun yang orang kata tentang Tun takkan lut di hati saya. Yang saya tahu dari saya di lahirkan Perdana Menteri yg memerintah Malaysia TDM, dan dr kecil sampai 2003 banyak perubahan yang baik berlaku di Malaysia semuanya yg mendatangkan kebaikan, klu ada silapnye mungkin terlalu kecil.

Tapi Malaysia hari ini bukan Malaysia yg dibawah pemerintahan TDM, tetapi bawah pemerintahan yg tidak berjiwa rakyat.

One more, Kepada yg tidak suka pada TDM, lihatlah perbezaan dr segi pemerintahan, pasti nyata dan jelas antara kebaikan dan keburukan. Lihat juga dalam diri anda, adakan anda seorang yg tidak pernah melakukan kesilapan? Andaikan nak buat keputusan untuk diri sendiri pun seringkali silap. Ini pula nak buat keputusan untuk sesebuah negara. Adakan kita akan marah pada Bapa yg sentiasa cuba berikan yg terbaik buat kita? Oleh itu bagi mereka yg tidak suka pada TDM, lihat dlm diri anda sblm ada meluahkan nya di blog ini.

Tq.
Semoga TDM Sentiasa sihat dan boleh membantu kami semua yg masih memerlukan Tun di sisi kami.

Faizal.fm said...

Salam Tun dan semua...

Bagaimanalah kami nak terima kenaikan harga minyak kalau begini la gaya hidup pemimpin kita.

Aku haramkan setiap wang yang kerajaan kutip dari aku sekiranya penyelewangan begini yang mereka lakukan

Jumla la korang di Akhirat nanti

~Chucky~ said...

It is obvious "who-is-behind" job on Scomi.... Blood sucker of duit rakyat jelata!!!!

HAJIMAN IBRAHIM said...

Satu lagi pzabiran menyebabakan rakyat marah pada Pak lah Lembab dan lembik dlm tindakan

ija said...

Salam Y.Bhg.Tun,

Thank you again for the revealation.

Sedih tengok bas yang tersadai tu. At least kat pedalaman yang susah nak ada bas, boleh juga guna bas-bas ni. Tapi nak buat macamana DUIT punya pasal. Tapi ingatlah, kekayaan dunia saja, tak boleh pun bawak masuk kubur pun.

Ya Allah, berilah petunjuk kepada insan yang sudah hanyut dengan duniawi ini.

Apapun Tun, semoga Allah melindungi kami rakyat yang teranayia ini. Kebenaran tetap akan hadir satu hari nanti. Teruskan perjuangan, we will support you till the end.

Wassalam.

-anakmelayuyangmencarikebenaran-

Charlsen Ming said...

Tak faham.. ada kaitan lagi dgn Scomi pun.. Tapi bas bas tu memang aladah satu pembaziran jika beli hanya letak pada situ.. haha

Pasal boleh kena tembak jika mencerobohi tempat itu adalah utk menakutkan orang saja la..

fazley said...

Terima kasih Tun diatas pembongkaran disebalik kejadian yang terlindung di mata masyarakat. Rata-rata orang mengetahui bahawa siapa dalang di sebalik Scomi. Pak Lah hanya menambahkan pendapatan ahli keluarga dan kuncu-kuncu sahaja. Tetapi rakyat Malaysia semakin terbeban dengan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kami sebagai rakyat Malaysia amat kesal dengan tindakan Pak Lah dan keluarga serta kuncu-kuncu. Turunlah wahai Pak Lah,jangan bersandiwara dengan rakyat lagi.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 491   Newer› Newest»