Friday, June 13, 2008

Snippets

Bank Account

1. Several blogs have given space to a scurrilous statement that I, my wife and my children, have USD 199.45 million and S $ 42,000,000 in fixed deposit in the Israeli National Bank in Singapore.

2. The scum who alleges this does not have the guts to give his name.

3. UMNO can make a statement about the money I gave to Dato Abdullah when I stepped down. Better still Dato Abdullah can explain how much of the 1.4 billion Ringgit in cash, shares and property that my staff and one of his Ministers handed over to him is still with him.

4. I give full permission for the Israeli National Bank to make public these accounts so that I can claim the money said to belong to me and my family.

6. As for the anonymous scum, give your true name, I/C and address so that I can sue you.

Oil Price and Bus Fares

1. Every time the Government increase oil price, the bus companies would be told not to increase fares.

2. I do not like to see passengers having to pay more. But how do bus companies make profit or even survive if increases in cost are not compensated by increases in fare.

3. I can understand if the Government requests the bus companies not to increase fares too much. But there must be some increase.

4. Perhaps the Minister does not understand that businesses are not charitable organisations. If the Government cannot be charitable by absorbing the cost, why should businesses be asked to absorb the cost in order to make the Government look good.

Government to cut down cost

1. As one of the measures to reduce the effect of the increase the price of oil Government will reduce spending.

2. Since salaries and operation cost cannot be reduced, development cost would have to be curtailed.

3. When Government projects are stopped a whole lot of people will lose their income. This include the contractors, the sub-contractors, the suppliers, the transport companies and of course the workers. But even the nasi lemak sellers would lose their income and the workers would have no money to eat at the stalls.

4. Actually this was what happened when the Government decided not to go ahead with the so-called mega projects. With this idea about reducing Government spending the people who had suffered would suffer even more.

693 comments:

«Oldest   ‹Older   601 – 693 of 693
yang lemah said...

Tun..saya tak kisah semua benda naik..janji PakLah TURUN..

alizan said...

Hidup Tun!
Teruskan membela nasib rakyat Malaysia...

red1 said...

Tun Dr. Mahathir adalah orang yang paling kaya yang saya kenal. Kaya dalam jiwa dan pemikiran.

Tun adalah orang yang paling cepat jadi jutawan yang saya kenal. Sekarang lawatan unik kepada blog Tun sudah mencecah 1.94 juta lawatan. Belum sampai hujung bulan sudah dwi-juta.

Merapatkan diri dengan orang yang bertuah akan menjadikan kita lebih bertuah daripada apa yang ada sekarang. Saya menmanfaatkannya setiap kali saya ke sini. Pelbagai manfaat secara langsung dan tidak langsung.

Yang tidak langsung ialah ramai kenalan lama berhubung dengan saya kerana ternampak komen saya di sini. Sebelum ini tiada cara mengiklankan diri. Tidak dapat keluar ke TV perdana dan tidak dapat perhatian dari orang-ramai. Kini segalanya berubah.

Peace Be Upon Us All
Redhuan D. Oon
padi-malaysia

alizan said...

"the news is completely manipulated,everything you hear,every single day is designed by corporate media to do one thing and one thing only..to keep you living in fear.." - Matthew Farell (Die hard 4.0 -live free or die hard)

aryco said...

salam buat tun,

tuduhan baru dari kelompok yang sama, berkokok berderai ekor bergelumang tahi. harap tun terus mmenjawap, tuduhan-tuduhan yang terus dilemparkan memaparkan ada golongan yang ingin mencemarkan nama tun secara sistematik, huhuhuhuhu ini kerja orang politik

warisan melayu said...

Salam Tun,

Biasa lah, ini semua rancangan Anwar Ibrahim (pengkhianat bangsa, agama dan negara)...

Kami semua tidak percaya akan sesetengah bloggers yg menyiarkan sejumlah simpanan duit di dalam bank Israel. Kenapa tidak semak berapa duit yang Anwar dapat dan simpan dari YAHUDI? Berapa banyak Wan Azizah dapat dari ISRAEL? Berapa pula anak-anak Anwar yg baru grade dan masih belajar tu?

-semak, jangan tak semak...

Sukhoi said...

Cakap tak kena bayar macam itu la. Boleh cakap apa saja. Anyway rakyat tahu siapa Tun dan akan terus menyokong Tun mendedahkan kebenaran. I'LL STANDBY YOU SIR!!!. Demi agama, bangsa dan tanah air tercinta..teruskan perjuangan mu...MAY ALLAH BLESS YOU, YOUR FAMILY AND MALAYSIA..
Amin

ISKANDAR said...

Dear Fatin,

Kalau tak faham english tu jangan malu nak bertanya.. Artikel yang simple pun tak faham,mana ada Tun simpan duit dalam Bank Israel,Tun eritahu kalau betul tuduhan itu TUN suruh Bank Israel dedah la berapa banyak duit dalam akaun Tun KALAU BETUL ADA.Lain kali baca betul-betul dan kalau Bahasa Inggeris tak pandai jangan malu bertanya.

Wassalam

Tun Amengkhanzab said...

Salam, Tun..
ingatlah Tun..doa org yg diAniaya itu tinggi darjatnya..Saya juga berdoa utk kesejahreaan Tun.Lakomdin nukom waliyaddin..
Pada saya meLAYU kini hanya perjuangkan periuk nasik mereka saja..bukan seperti yang saya baca masa kecik2 dulu..atau cerita yang disampaikan oleh arwah datuk saya..mereka tak mereka "pemimpin umno" tak merasa kesusahan org kecil seperti saya..nak kata pak lah bodo..dia masuk U..ada ka patut nak galakkan rakyat guna motor dan basikal sedangkan dia tau sistem jalan raya kita takdak kemudahan utk penunggan motor dan basikal..tak dak lorong..dia tau paling ramai rakyat yang terkorban di jalan raya adalah penunggang..jadi..dia secara tak langsung dia telah menonjolkan kebodohan terpendam..ntah la Tun..saya actually fedup la..

Tun Amengkhanzab said...

Salam, Tun..
ingatlah Tun..doa org yg diAniaya itu tinggi darjatnya..Saya juga berdoa utk kesejahreaan Tun.Lakomdin nukom waliyaddin..
Pada saya meLAYU kini hanya perjuangkan periuk nasik mereka saja..bukan seperti yang saya baca masa kecik2 dulu..atau cerita yang disampaikan oleh arwah datuk saya..mereka tak mereka "pemimpin umno" tak merasa kesusahan org kecil seperti saya..nak kata pak lah bodo..dia masuk U..ada ka patut nak galakkan rakyat guna motor dan basikal sedangkan dia tau sistem jalan raya kita takdak kemudahan utk penunggan motor dan basikal..tak dak lorong..dia tau paling ramai rakyat yang terkorban di jalan raya adalah penunggang..jadi..dia secara tak langsung dia telah menonjolkan kebodohan terpendam..ntah la Tun..saya actually fedup la..

Omar Godor said...

Yang Amat Berbahagia Tun,

Keep barking! The mountain hears you good. I have been trying to bark here in Terengganu; even the Majlis Daerah does not hear me.

http://cgpencen.blogspot.com/

abualiyyah said...

salam tun,
nampak nya mereka semakin terdesesak dan berazam untuk menjatuhkan tun. jelas sekali tun memancarkan ancaman2 yang mereka takuti. saya sanjungi pengaruh tun. bagi isu "bank israel" tu bukan kerja pak shekh, terlalu mentah isu nya, kebudak budakan, kemungkinan besar ini adalah kerja si KeraJantan pak dol. jelas sekali dia sedang merancana tektik2 angkuhnya menggunakan pengaruh wakDol mencengkan semua badut2 yang ada dalam umno untuk menggoncang kedududkan tun sebagai preseiden petronas dengan menggesa petronas supaya membentangkan perician akaun kepada parlimen. nampaknya budak mentah ni semakin lantang menunjukkan belangnya. cuma satu yang saya musykil, sampai bila tun daim nak diam? zaman ni tun, cara bergaduh sudah tidak seGentlemam macam dulu, jangan biarkan budak hingusan tu melalak. wakDol tu sememang selenge..dia sedang angau, sebab tu fikiran dok bingung...

Omar Godor said...

Yang Amat Berbahagia Tun,

Semua orang tahu tentang tabiat lembu kenyang. Selesa berbaring dengan kepala terdongak dan mulut mengunyah dan mengisar gigi. Dihalau tak berganjak; di tendang tak lari.

Demikianlah adanya yang amat berbahagia tun

http://cgpencen.blogspot.com/

ahmad said...

Salam,

current posted 558 comment.

Saya tak harap you all akan siarkan post ini sebab bila post yang agak2 macam nak beri pendapat yang contra dgn TDM you all cantas....

So apa guna ? masih dapat benda2 yang elok nak di dengar daripada menceritakan benda yang benar.

Moderator Blog ... sama2 kita fikirkan

Taminsari said...

Dear Tun,

Why can't the present government use a little bit of common sense when it comes to running the economy of the country. Look at the common sense approach you used during the Asian financial crisis:
a) you identified that there is no liquidity in the market (interest rate was about 22%!!!) so you pumped in liquidity by having Dana Harta!
b) you invest heavily during the economic crisis to jump start the economy.
c) "rogue traders" were playing with the Ringgit - you implemented the fixed rate regime for the Ringgit.
d) you imposed capital control to prevent the flight of capital, etc, etc.

I wholeheartedly agree that bus, taxi, train fares should be allowed to rise - if not it will lead to deterioration of public transport services. Trying to "protect" the public from economic reality will lead to long term negative economic consequences! It is a matter of time before the Malaysian rakyat will adjust to the economy. Now is the time for the government to invest in the country.

In Thailand and Singapore, even though these countries raised the price of oil substantially (but gradually) their citizens are adjusting to the new situation and believe me they will come out of this situation more robust then the "lembek" Malaysians who are being fettered by the government and are living in "fantasyland".

PS I drew your attention about the Isreali National Bank (by the way there is no such Bank).

As always, I pray to Allah that you and your family are in good health.

Jamil

Edy said...

Tun,

I'm one of the several bloggers that posted abaut the fix deposit in the israeli national bank in singapore.

I will delete the entri as you've spoken to deny about it.

I just think that you won't steal that ammount but to take interest from it. but that just a radical thots.

EDYES

Farhah said...

Salam Tun.

I am proud of you.

Thank you for your words of wisdom.
I appreciate it.

Keep up the good work!

nor aishah said...

Tun,
Alhamdulillah kita diberi masa lagi oleh Allah SWT to live for another day.

Kami juga berkeadaan yang sama seperti Bzzz.Dek kerana keluarga dah besar, 2 tahun lepas kami decided to buy Naza Ria memandangkan ianya boleh menampung jumlah keluarga yang besar dengan kos yang okay (mampulah bagi kami yang berpendapatan sederhana ini)...pembelian Ria itu memang totally kerana in needs. Tiba-tiba kami tergolong dalam golongan kaya pula. Kami tidak faham macamana sesebuah kenderaan itu mewah based only upon the cc.

Marah juga seorang kawan yang mempunyai kereta yang berharga nearly RM200k tetapi tidak dikategori sebagai kereta mewah hanya kerana cc keretanya 2.0.

So kami rumuskan di sini kawan-kawan semua...kemewahan seseorang pada zaman ini sebenarnya bergantung kepada your cc only bukannya how much money you have in your accounts. So Tun...don't worry about the matters. Lagipun kalau tidak silap saya Tun masih lagi driving kereta Proton kan...my friend cakap dia orang dah banyak kali tengok Tun drive kereta sendiri je...they're living around your area too.

"Keperibadian seseorang banyak bergantung kepada keikhlasan mereka dalam menjalani hidup seharian"

okay Tun (both of you) have a nice day!

Wassalam.

<< jordi ^ said...

Dear Tun,

You will always get our support.
You are the Best, Tun.

Jimy Wong said...

Tun, can you declare your assets to show them or you need to wait for right time again? By that time, is too late for anything. Anything Pak Lah doing is the balance work left by you. Why blame him? You seem never regret..? Have you been to Mecca yet to do your Haji? Quite nervous right?

Ms Live A Life said...

I feel for the low income earners. Soon we will be like Indonesia and Thailand

Ms Live A Life said...

there are too many stories on how tough life is for the low income earners in the newspaper today. Our quality of live has dropped tremendously.

pakbelalang said...

To Ravi,

Your questions posed to Tun reflects your total ignorance and immaturity of thoughts. You are simply " blind, deaf and mute". I don't see any logic in your line of questions but simply to ridicule Tun. It is grossly stupidity on your attitude which nothing else but to project your big ego. Your questions doesn't deserve to be answered at all because whatever answers given will always be negative as far as your attitude is concerned.There is already mental block in your brain.

Ruz said...

Dear Tun

I don't really see how the 10% cut on the ministers allowances give an impact to the people. Actually, if the Government is really sincere, they should have cut these allowances first before they tend to increase the petrol price. But, what is happening is that they only react if the people protest. If the people stays quiet, i bet that the PM won't bother to cut the cabinet's allowances.

I stay in Bandar Baru Bangi, and i have to drive to work in KL city center which is 30km per trip. So everyday i travel 60km, atleast!. My petrol expenses per day used to be RM10 but now has increased to Rm14 per day (simple calculation of 40% increase). Multiple by 22 days because I work 5 days a week. So my monthly petrol expenses is RM308.

Plus I have to pay toll fees of RM6.60 per day. (Kajang - Sg Besi Toll: RM1.80 + Putrajaya KL Toll : RM1.50 = RM3.30 x 2 trips = RM6.60)
So, for 22 days i have to pay RM145.20). This is the cheapest route, it is an additional of Rm0.50 per trip if I use the unSMARTtunnel.

Plus I have to pay for parking, I am paying RM8 per day x 22 days = RM176 permoth.

So in total my expenses to get to work is petrol+toll+ parking fee = Rm308+145.20+176 = RM629.20!!! per month.

Surely u will ask, why dont I use the public transport? I start work at 8 am, if I were to catch the Komuter from the nearest station which is UKM Komuter Station, it will cost me RM 3.30 to KL Central and Rm1.70 from KL Central to KLCC, total of RM5 per trip x 2 trips x 22 days = RM220.

It saves me about RM500+ if I use the public transport BUT, the Komuter is very unpredictable. They come and go whenever they like. Because of its inefficiency, (which they claim in their website they have a train every 20 minutes but now it is if they come punctually every 30 mintues also you will feel very lucky!), I can't take the risk to be late to work, and get fired later because of other people's mistake.

It takes the Komuter 40 minutes to arrive to KL Central from UKM Station + (unpredictable minutes of waiting time). Then I have to queue to get the next LRT to KLCC. So the trip might end up as a 2 hour journey just to get to the office. and another 2 hour to get back home in the evening! It's a waste of 4 hours per day just on the journey. But I can get to office in 40 minutes by car using the route i mentioned above.

I would like to suggest that the minister try these public transport in early mornings, see how unefficiently it is. If these public transport can be more efficient, it will however help the people to lower their monthly expenses, and also ease the traffic problem in KL city center.

If this matter can be solved, i will be the 1st to buy the monthly passes for KTM Komuter. KTM claims that they are making loss last year, but they themselves are not efficient. The market for KTM Komuter is really huge. You can see how sardin it is when you go on Komuters during pack hours. Why? Because they come only every 30mintues. Due to this, the trains seems to be very packed, this can be solved if they have it come at every 10 minutes, it will be less packed and in business strategy, it will attract more users because it is efficient and it is convenient. I really think that the government need to put one business minded person to head KTM. Don't give excuses on losses but think how u can turn it into profit. If you head KTM but you just sit in your office, not even had a chance to ride your own KTM trains or Komuters then this is what you get. No profit! and then you blame the new highways for it!

Try to make the train journey something enjoyable, for long trips, and convenient, people will tend to choose trains rather than unsafe fast driven express buses! We need someone that is fresh with positive thinking to head these kind of GLCs so that they can help the government generate money instead of having to spent more of the people's money in subsidizing GLC's!

Cetusan Minda Rakyat
www.ikhlasmalaysia.blogspot.com

cucu tok det said...

Happy father's day Tun..Love You
need u back..

SAM said...

Assalammualaikum Tun,

When the Prime Minister announced to reduce government spending and after reading full detail in the mainstream newspaper. I felt very shock of the decision made by the government. I strongly agreed with your opinion especially at the end of the post.

Government need to spend especially during the time of economic downturn. As this will help other economic component to move (multiplier effect). This will atleast cushion the impact of global economy to the country especially the people of Malaysia.

I'm one of the people felt the impact of 1997 Southest Asia Currencies Crisis, as I have to cancel my dream to go to the State in further up my studies. During the time, everything starts to increase. Prices, interest rates and unemployment. But with your carefully and meticulous planning, you and your cabinet have able to steer the country out of the crisis without any help from the IMF.

I really adore your leadership and what I hope the current government would listen to a man who have experienced in running the country successfully over the past 22 glorious years.

Salam, to your family. Keep it up Tun we will be right beside you.

Wassalam

jebat said...

Dearest Bapak Tun,

Apa cerita pasal Pejabat Pos nie yg saya dengar tiap bayaran utk rebet tu ada share 10% setiap payout utk satu company orang tertentu tu? Betul ker Tun?

Ini dah kes besor nie

cucu tok det said...

sayang tok..

jamallyna said...

Salam Tun,semoga Tun dan keluarga sihat sejahtera hendaknya.

Fungsi politik itu adalah berperanan alat dlm mentadbir ekonomi & sosial sesebuah negara, tetapi kebykannya dipenuhi dgn fitnah,hasad dengki dsbnya.Kpd mereka yg mengaku sbg islam, fikirkanlah dahulu dosa & azab Allah SWT krn dosa fitnah itu lebih besar drpd membunuh 1000 org saudara Islam...insaflah semua.

HAJIMAN IBRAHIM said...

YBgh Tun,
Tahniah kerana menjawab tuduhan pasal duit di Bank Israel tu. Fitnah tu boleh meracuni ramai orang.

Boleh Tun komen pasal, kerajaan kita terburu buru menghantar wakil ke China mohon maaf pasal kes ketuk ketampi dulu tu ? Semua orang marah kerana menjatuhkan maruah rakyat malaysia, Dato Noh Omar jadi kambing hitam.

Pasal mentadbir ekonomi negara ni jangan cakaplah, lintang pukang dibuatnya, macam berniaga Augusta la.................


Doa saya muga Tun terus bahagia.

Sandy said...

Dear Tun

Gosh.. who is this dumb xxx to publish such shame remark.

Frankly speaking, I had so much monies in my bank acccount after my premiership, I would have left the country, enjoy my life... why border breaking my heart about the current PM scruplus & unthinkable 'remarks', or trying very hard to make comments and remarks so that Abd can learn and be a better PM.

Anyone who believes this would have been as dumb as the writer that that article.

On the buses matter, aren't the government looking into subsidising the public transport. After all government increases the petrol prices, and petrol are a huge operation cost for public transport. Don't wait for budget 2009 to .. act now.. if BN can increases the petrol price now why can't they anounces the 'improvement to public transport now' We the rakyat need and uses public transport everyday and we can't wait for budget 2009, and meanwhile seeing the poor public transport goes bankrupt.

Why the Abdullah always 'have' plan but 'never have' the plan in hand. It's always 'nanti-lah, kita akan teliti and ,mengumunkan'. It's just show how lame & weak Abd leadership.

Impression, can't get all his own cabinets to produces something concrete & effective in time for press conference, Which = lame, weak and poor leadership.

Tun, I really miss your premiership. DEcision made, there and then, Whenyou anounces a plan, it always handy and you can always tell us what is and what will be done. It's a strong and decisive leadership.

Cheers Tun

pakbelalang said...

Dear Tun,

Pak Lah is going to contest for UMNO election.

This will be my prediction:-

1.There will be Mahyuddin and Tengku Razaleigh to contest for the Presidency post.

2. There will be Rais Yatim to contest for Deputy President post.

3. Najib will not contest for No 1 post.

The result would be Pak Lah will lose the President's post and the no "balls, play-safe" Najib will lose his Deputy President post.

As for you Tun, since Pak Lah has declared to contest, I think you have to declare to whom you would like to give moral support to topple Pak Lah. You have to take side and continue your campaign to support either Tengku Razaleigh or Mahyuddin in order not to split the vote.

Knowning UMNO's haprak and HP6 culture Pak Lah is now working "underground" to lobby all the potential UMNO delegates for support. As you know these "unintellectual" delegates can be easily influenced by giving a "10 sen" token coin and they can sell the dignity of their race.

jrihan said...

Tun,
Dont let this type of people bothered your perjuangan. they just want cheap publicity and somehow they managed to get yr attention.

I am hoping for the current government to appoint your as an advisor and filmmaker to make yr life as movie or a telemovie so that young people can appreciate yr contribution to this country and the world.

tun, maybe you can write a simple book on yr views and perhaps this book can be used as a reference for the future generation.
We need more leaders like you. instead of talent search like akademi fantasia or such, a leader search proggrame need to be conducted for us to find true genuine leaders for them to be nurtured and built for the survival of malaysia.

Nazri Hashim said...

TERIMA KASIH TUN,

SEMEMANGNYA SAYA SEDANG MENUNGGU JAWAPAN TUN ATAS ARTIKEL YANG MENGATAKAN TUN DAN KELUARGA ADA MENYIMPAN SEJUMLAH WANG DI ISRAEL BANK.

MAKIN HARI MAKIN TERTEKAN.
PUNCANYA ADALAH HARGA MINYAK.
KERANA MINYAK RAKYAT TERTEKAN.
PAK LAH TIDOR DGN BEGITU NYENYAK.

PERALIHAN KUASA
SAYA FIKIR PAK LAH TENGAH SIBUK MENGISI KANTONG ANAK BERANAK DAN KRONI2NYA. SUDAH LUMRAH, SEBELUM MELETAK JAWATAN, KEKAYAAN HARUS DIKUMPUL UNTUK HARI TUA.

SUBSIDI
HANYA DISEBABKAN HARGA MINYAK MELAMBUNG, SUBSIDI DITARIK SEDIKIT. ALASANNYA, NEGARA JIRAN TURUT MENGAUT SUBSIDI. LANTARAN ITU, RAKYAT TURUT TERKENA TEMPIAS DALAM USAHA MENGEKANG SUBSIDI DINIKMATI ORANG LAIN. PENGURANGAN SUBSIDI BAGI MEMBOLEHKAN SUBSIDI DIAGIHKAN PULA KE SEKTOR LAIN IAITU MAKANAN. KALAU DICONGAK BALIK, BERAPAKAH JUMLAH SUBSIDI BAGI PETROL DAN BAHAN MAKANAN? DENGAN PEMOTONGAN PELBAGAI ELAUN DAN BELANJA KERAJAAN, JUMLAH PENJIMATAN INI TURUT DISALURKAN KE SUBSIDI MAKANAN, SUDAH BERAPA NILAI SUBSIDINYA? TENTUNYA BANYAK KAN..? KALAU JUMLAH KESELURUHAN SUBSIDI INI DIBUAT HANYA KE ATAS MINYAK, MUNGKIN SECARA TEORINYA, HARGA BARANGAN LAIN AKAN TURUN. TETAPI APA BOLEH BUAT, SUDAH SEKALI NAIK, SUSAH HENDAK TURUN.

PENGUATKUASAAN
MUNGKIN RAMAI BERPENDAPAT, JIKA SUBSIDI HANYA DIFOKUSKAN KEPADA MINYAK, MUNGKIN TIMBUL PERSOALAN SUBSIDI MINYAK TURUT DINIKMATI OLEH NEGARA JIRAN. INI LAH PENTINGNYA PENGUATKUASAAN. PENGUATKUASAAN MALAYSIA KETIKA INI BERADA PADA TAHAP YANG AMAT RENDAH EKORAN DARI PENINGKATAN TAHAP RASUAH. INI AMAT MEMBIMBANGKAN. PENYAKIT YANG SUKAR DIUBATI. KERAJAAN TELAH MEMBUAT PENGAMBILAN BARU DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN DI MALAYSIA, TETAPI HASILNYA NEGATIF. TIADA KESAN. TIDAK TEGAS DALAM MELAKSANAKAN TUGAS. TERPENGARUH DENGAN CAKAP ORANG YANG DITAHAN. CUBALAH TEGAS SIKIT DALAM BEKERJA. RUGILAH DUIT KERAJAAN BAYAR EMOLUMEN KEPADA STAF PENGUATKUASAAN JIKA PENGUATKUASAAN TIDAK BERFUNGSI DENGAN TEGAS. NAK PISTOL, KERAJAAN BAGI PISTOL. NAK KERETA LAJU, KERAJAAN BAGI KERETA LAJU. TAPI MANA HASILNYA. PETROL CAR TERLALU BANYAK DIBELI. ALASAN AGAR NISBAH BADAN KESELAMATAN DAN RAKYAT ADALAH 1:100 (contoh saje, saya tiada figure sebenar).

OK LA. SEE U NEXT TIME.

dayanganita said...

Dear Tun,

I am alarmed that you have again been potrayed as a racist following your speech at your weekend trip to teluk intan. The last time this happen, I stood by you, in fact, I posted a comment defending you as not a racist BUT in reality I could not reply to my friends as to why you must choose to state "non-malays will drive the malays out". I think that statement did carry a racist and unfriendly notion. To be honest, I myself have made a few racist remarks in my life but in no way am I a racist person BUT I am a nobody.

The point is, I realise that for you Tun, every malaysian would not want to hear any racist notion from you at all, be it a single line out of the ten thousand lines of your speech. That's how people in malaysia look up to you.

With this recent episode, I am left feeling extremely uncomfortable and I pledge that you let us read the full text of your speech at your blog. I guess reading snippets of the speech without understanding the full context is not on for me and most malaysians.

After 50 years of independence, I don't think it is fair now for the chinese and indian to be reminded of that part of history when we malays are so tunggang langgang. I can understand if you want to remind malays to work harder but from the article about you in NST, Malaysian Insider etc today, you seemed to sound just like Hishamuddin except without the keris. Dear Tun, Please advise. Thanking you in advance.

BotakLangkawi said...

Hi ayahanda Tun,

Saya terbaca ucapan ayahanda Tun d Teluk Intan Sabtu lalu. Teruskan bersuara untuk kepentingan orang Melayu dan kita berhak untuk menyuarakan pendirian kita dan tak perlu di persoalkan oleh mana-mana pihak. Kepada blogger yang mempunyai anak-anak yang dewasa dan juga generasi baru, kita perlu mendalami sejarah lalu. Saya rasa ayahanda Tun sudap acapkali menceritakan sejarah-sejarah lama untuk setiap daripada kita merenung lebih dalam untuk kita kekalkan kuasa kita di tanah air tumpah kita. Ada masa kita boleh bertolak ansur tetapi perlu pertahankan kuasa kita daripada anasir-anasir yang ingin jahanamkan negara kita. Hari ini orang lain sudah boleh bersuara dengan sewenang-wenangnya mengenai orang Melayu tapi ada orang kita yang menyokong pihak-pihak tertentu untuk kepentingan mereka. Inilah yang perlu kita tentang habis-habisan.Saya bukan bersifat perkauman tapi apa yang saya lihat dan rasa hari ini ada pihak-pihak yang ingin menidakkan kuasa kita.Apa yang ayahanda Tun kata memang benar ekonomi orang Melayu masih ketinggalan.Kalau ekonomi tidak kukuh macammana kuasa kita nanti....... Lihatlah hari ini apa sudah jadi. Sedarlah orang Melayu selama hari ini kita telah hanyut dan orang lain menuduh kita bermacam-macam. Tapi hakikatnya orang Melayu kita masih jauh ketinggalan. Kita harus dan wajar pertahankan kuasa orang Melayu dan sekiranya kita sungkur apa nak jadi dengan generasi-generasi kita yang akan datang.Ayahanda Tun, teruslah bersuara untuk orang Melayu kerena pandangan saya kita berhak dan tak ada siapa yang boleh menafikan hak kita. Keep it up ayahanda Tun.

Teruskan perjuanganmu yang belum selesai lagi.

pakbelalang said...

Dear Tun,

I must congratulate you for continuously championing the rights of the Malays just like others who continuously championing the rights of their community.

Don't expect anymore from UMNO who have become haprak and HP6. Their leaders have lost their direction and think only for themselves.

Some people claim that you are making "racist remark". WHAT NONSENSE THEY ARE TALKING? In fact, they are the worst lot who are hypocrite people of the first order.

Kepimpinan UMNO memang dah terlalu lemah hinggakan apa yang Tun utarakan sebagai mempertahankan kedudukan bangsa Melayu dianggap sebagai "RACIST". Saya sedih melihat betapa rapohnya pemikiran pemimpin UMNO sekarang. Masih tak sedarkan diri bahawa UMNO dah dalam keadaan sungguh tenat dan hampir menuju keambang kehancuran.

Allah Akbar! Allah Akbar! Allah Akbar!

bermudagirl said...

Dear Tun,

Your popularity among the young generation is phenomenal. Bukti :
No bilangan penyokong Tun didalam facebook kini adalah 3,462. This shows that the young generation still find you relevant. Generally, the young people may think it's not cool to be connected with politician but to be connected with Chedet is a different story.In other word, they still think you ROCK, sir.To other tun supporters, sign up in the facebook now so that we can show Pak Lah & Co. that it's not cool to belittle our Chedet.

pejuang melayu said...

si kj beria soh petronas bentang penyata kewangan sbb dia nk tau mana projek dia bley masuk lg pasni.. apa pnya bodo igt org sume xtau...

Team Pemuda UMNO said...

Kat internet ni, ramai yang lebih cerdik... Tanpa perlu buat penelitian.

Cakap belakang2 hebat, itu yang hebatnya orang kat internet ni ;-)

http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com

bomberman said...

Assalamualaikum Tun

Saya lahir 1984, sedar2 tun dah bertugas sebagai PM Malaysia. G skolah dabik dada sebb bleh bg tau kat org yang PM Malaysia org Kedah masa tu...Umah pun dekat ngan umah saya. Abg pertama,plak keja ngan anak Tun, besa salam ngan tun masa sekolah menengah sbb saya skolah KSAH. Sama ngan Tun..POWER..ang kedua ikut program anjuran Tun, dasar pandang ke timur, saya pulak kerja kat Cyberjaya, tempat yang diilhamkan oleh Tun, keta plak new saga, juga dari daya pemikiran tun yng kreatif. hahahaha..So, apa yang saya nak sampaikan kat Tun, kami sayang sgt kat Tun..saya sayang Tun..semoga panjang umur..bleh la saya tunjuk kat anak2saya yang inilah insan terhebat kelahiran kedah yang pernah saya tahu. SELAMAT HARI BAPA!!!!!! lov u

Matt said...

Salam Tun,

Bagi saya kenyataan "non-malays will drive the malays out" bukanlah kenyataan perkauman...

Bagi saya Tun bermaksud memberitahu bangsa Melayu bahawa jika mereka tidak menaikkan taraf kehidupan dan pemikiran mereka, mereka akan ketinggalan kelak.... contohnya di Indonesia dimana rakyat pribumi 95% peratus tetapi tampok ekonominya dipegang oleh yang bukan pribumi... bukankah itu mengemis dinegara sendiri... kalau dah mengemis atau melukut ditepi gantang... mana ada harga diri lagi...
FYI, non-pribumi dapat mengekalkan tampok ekonomi kerana ditolong oleh pemerintah pribumi... jadi?
Bagitu juga di Malaysia, berapa ramai billionaire dari bukan Melayu... adakah kerana mereka lahir dalam keluarga billionaires.... tidak sama sekali, mereka telah diberi laluan oleh pemimpin Melayu untuk menjadi kaya....
Wahai dayanganita, jangan shallowkan pemikiran anda kerana terpengaruh dengan ant--perkauman barat...

wak Dojer said...

Salam.

Hmm, betullah. hairan bin ajaib jugak Wak teliti fakta ni.

"Apa-apa sahaja yang bakal berlaku, pastinya Y.B. Rembau, Sdr. Khairi Jamaluddin (KJ) akan keluarkan kenyataan terlebih dahulu".

teringat kenyataan KJ mengenai soal DEB, pemberian kontrak dan pembekuan kontraktor kelas F hingga diselaraskan, ternyata dilaksanakan.

teringat pulak kenyataan KJ mengenai subsidi minyak yang perlu dikaji semula, ternyata hari ini berlaku seperti apa yang dikehendakinya.

teringat kenyataannya yang mahukan supaya petronas membentangkan penyata kewangannya kepada umum. hari ini jadi pilihan tajuk utama juga.

p/s: mari rakan-rakan semua kita teropong KJ ramai-ramai!

Rayson said...

Dear Tun,

Please allow me to paste a email contain which forward by my friends.

To minister of Malaysia, Please take note if your do Suft our Tun CHEDET blog.

WHAT IS NEVER MENTIONED IN Mainstream Media like NST/TheStar/Utusan/BH are these facts.
Malaysian PerCapita Income USD 5000VS Singaporean PerCapita Income USD 25000. Further The Star made a comparison of prices in Thailand , Singapore and Indonesia.

For Thailand it is quoted at RM3.90/liter, however are they aware that in Thailand new cars are cheaper than Malaysia by RM10,000. They pay only one life time for their driving license. No renewal fee afterthat. Also that goes for road tax as well,And do, TheStar also aware that you can drive all the way from Hadtyai to Bangkok -on a six lane - highway without paying any Tolls!!

For Singapore, how can you quote RM 5.20. Please quote in Singapore Dollars because they are earning in Sing Dollars. You might as well say Europeans are paying RM10/liter. RM5.20/liter => Sing $ 2.20/liter, still cheaper than Malaysia in view of fact that Singapore is not a crude oil exporter.

Are you saying that you fill up petrol in Singapore by paying Ringgit?

In economy, dollar to dollar must be compared as apple to apple.

Not comparing like durian in M'sia is much cheaper than durian in Japan!! Of course-lah, Japan is not durian producer!!! Comparing Malaysian durian with Thailand durian make more sense!!

Now, let us compare the price with OIL PRODUCING> countries:

UAE - RM1.19/litre
Eygpt - RM1.03/litre
Bahrain - RM0.87/litre
Qatar - RM0.68/litre
Kuwait - RM0.67/litre
Saudi Arabia - RM0.38/litre
Iran - RM0.35/litre
Nigeria - RM0.3/litre> Turkmenistan - RM0.25/litre
Venezuela - RM0.16/litre
MALAYSIA - RM2.70/litre

We know the international rates are above the USD> 130/barrel. We understand the fact that the fuel prices are increasing worldwide and we also know that major scientist are still contradicting on why this phenomenon is happening.

Again we go back to numbers to be more straight fwd.

1 barrel = 159 liters x RM2.70/liter = RM 429 or USD 134>
On 1 hand, we are paying the full cost of 1 barrel of crude oil with RM2.70 per liter but on the other hand the crude oil only produces 46% of fuel.
Msia sells crude oil per barrel at USD130 buys back Fuel per barrel at USD134. And not forgetting, every barrel of fuel is produced with 2 barrels of crude oil.

1 barrel crude oil = produce 46% fuel (or half of> crude oil), therefore, 2 barrel crude oil = approximately 1 barrel fuel.
In other words, each time we sell 2 barrels of crude oil. equivalently, we will buy back 1 barrel of fuel. Financially, Malaysia sell 2 barrel crude oil @ USD 130/barrel => USD 260 = RM 858then, Malaysia will buy back fuel @ USD 134/barrel => RM 442/barrel> > Thus, Malaysia earn net extra USD 126 = RM 416 for each 2 barrel of crude sold/exported vs imported 1 barrel of fuel !!! (USD 260-134 = USD 126 = RM416)

So where this extra USD 126/barrel income is channeled> to by Malaysian Govt?

Here is only some part which i took out from the forward mail. Every contents seems quite make sense, and realistics.

If so, why they could telling a cheat with all those press and media around to whole country?

wak Dojer said...

satu lagi, khusus untuk team pemuda (June 16, 2008 : 11.35 AM)

Itu sahaja ke komen dari Pemuda UMNO? Malu Wak macam ni. Wak pun ahli UMNO juga.

mhdyca said...

Assamulaikum Tun,
1.Good words! Padan pada orang tu -berani cakap, tak berani tanggung.
2.I wish at least to see enough orang yang mirip Tun dalam Parliament to form majority voice, effect change.
3.We lost Batu Puteh kat Israel Asia. Ini tak pasal2 risau pula pasal Pulau Pisang. Do we need to worry, Tun?
4.Orang kita, selain keKITAan, kena ada juga keMALAYSIAan. Mulakan dengan anak2 kita. Hanya ada MALAYSIA, baru ada KITA.
5.HATI-HATI dengan Isreal Asia - S'pore! Anuar Ibrahim, Lim Kit Siang pun sama-ada apa dia orang yang cabut dulu!. Malaysia akan tergadai dalam tangan mereka.
Best regards and wish you good health, Tun.

Shaun said...

Tun, thank you for all your effort and leadership all these years. Perhaps, you may consider a FULL retirement. Let the next generation of leaders learn and build the country. It's time Tun... you may gracefully let go... let the rest handle it.

dayanganita said...

To matt,

If you look up to Tun like I do, you would not have called me shallow. Obviously you do not understand the point I am raising. Thank you for your comment. The next time you reply to someone, refrain from condescending them.

To Tun,

Grateful if you can address my earlier post. Thank you.

escape said...

KJ dh tak relevan di malaysia.. kenyataan yg di buat semua cari glemer..menteri lain x bercakap, tiba2 die kunun2 bg idea baik punya..baik tayah becakap la KJ.. menjahanam kan negara je ngan ada nye KJ..ramai dh x suka, tp still wt bodo je..

NEIL said...

Tun, WHERE IS YOUR RESPOND TO DATUK IAN CHIN ALLEGATION THAT YOU MEDDLE WITH THE JUDICIARY.STILL WAITING,WAITING,WAITING,WAITING,WAITING,WAITING

MARCUS FUNG said...

I cannot understand how certain quarters of individuals could be so ungrateful after what you have done for the country's development. If it were not for your great looking-ahead and all the policies implemented for the benefits of this country, perhaps we might have been in the same situation as in Thailand, Philippines and Indonesia - always categorised as the POOR THIRD WORLD COUNTRY. Sometimes, these people really pissed me off. They are just so ungrateful that they could only remember and (now highlight the small black dot) and forgetting the wide and big white dots which you have created so that we could enjoy the fruits (and we are actually enjoying the fruits of your hard labour). That I thank you, Tun. Don't be disheartened by negative remarks because these 'idiots' are merely people who are so blinded by their complacency that they have forgotten that you have been the one who has sweated everything for this country. A great majority of us, Malays, Chinese and Indians and others - we are all standing beside you giving moral supports (and you can be rest assured that your fight is not alone...). I constantly pray for you and your family for good health because we cannot afford to lose such a great leader of the world. I remember how people were skeptical and had criticised your move when you first launched Proton Saga (the first ever Malaysian cars). But what happens now? All those who made a big fuss about it are probably now driving one too. Isn't it an irony? My advice is that Tun you can just ignore the media and those who kept questioning your sincerity because they have nothing else better to do than making noises (they are merely empty vessels - no significant substance - arguing just for the sake of arguing). Keep up your good work Tun.

myenvelope said...

Tun, do you think the country will improve if Najib take over as PM?

JYKT said...

Dear Tun

I can answer your question. Where did the money (RM 1.4 billion) which you gave to Pak Lah go?

GO TO HIS BANK ACCOUNT OR HIS FAMILIES OR ANY OF HIS FRIENDS

steng said...

Dear Tun,

You will always get our support and May God always be with you.

Orang macam Paklah walaupun pergi Mekah banyak kali pun tak guna.

We only need a capable and wise PM not the self-claimed-to-be or would be 'good man'.

chezai said...

EM..

Nasib baik sempat en. iskandar kite mmperbetulkan statement yg agak mengelirukan para pembace sekalian

Elizabeth said...

Tun, if you are indeed that rich, why would you & your family bother about staying back in a country full of ungratefuls?!
Like many soap operas, I wonder what other story line will they think of next?
Elizabeth

chezai said...

dear all,


sebenarnye KJ tu quoting drpd hasil mesyuarat ahli-ahli G8 yg baru bersidang, yang mencadangkan supaya segala outflow inflow hasil jualan minyak dunia di ketahui umum. konon2 dia best la tuh.....eleh......cam bagos!!!!!

Eny said...

MUFTI Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin hari ini menyeru pemimpin-pemimpin Melayu Muslim agar duduk semeja atas semangat persaudaraan untuk menyelesaikan masalah negara yang sedang dihadapi kini.

Dr Asri membuat seruan ini setelah melihat perkembangan politik yang tidak berapa sihat dewasa ini.

“Memandangkan masa depan umat Islam yang mula goyah maka saya merayu pemimpin-pemimpin politik Melayu Islam agar dapat duduk semeja atas semangat persaudaraan Islam bukan atas semangat politik kepartian,” kata Dr Asri ketika dihubungi di sini tengahari.

Katanya lagi, masa depan negara dan umat lebih utama daripada segala-galanya.

“Maka saya merayu kepada tokoh-tokoh yang mempunyai hubungan baik dengan saya iaitu Tun Mahathir, Datuk Seri Abdullah Badawi, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Nik Aziz agar sudi duduk semeja demi kepentingan negara,” jelas Dr Asri.

Menurut Dr Asri, keadaan politik semasa membuat beliau terpanggil untuk membuat rayuan ini.

“Disebabkan ketidaksefahaman ini, orang lain mengambil kesempatan dan ini bukanlah masa yang sesuai untuk kita terus bertelagah,” katanya.

Beliau juga menyarankan masa sekarang ini untuk mereka berbincang tentang masalah negara yang sudah mencapai tahap kronik ini.

“Saya rasa masa sekarang ini adalah masa yang sesuai untuk mereka membincangkan hal tersebut. Setiap pemimpin juga perlu berdiskusi dengan parti masing-masing tentang apa yang mereka inginkan demi mencapai matlamat rakyat dan negara.

“Saya cuma mencadangkan. Walaubagaimanapun, saya rasa mereka patut lakukannya sambil mendengar luahan hati antara satu sama lain,” terang Dr. Asri lagi.

Jika mereka bersetuju, mahukah Dr. Asri dilantik menjadi ‘orang tengah’ di dalam perbincangan tersebut?

Katanya, “Biarlah mereka pilih sendiri orang yang lebih sesuai.”

Dalam isu lain yang bersangkutan, Dr Asri mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan pusat dan negeri yang berusaha melakukan pemotongan elaun demi kepentingan rakyat.

“Di harapkan langkah-langkah lain terus diambil. Pihak istana-istana di seluruh negara juga perlu melakukan tindakan yang menggambarkan keprihatinan mereka terhadap rakyat.

“Demikian juga syarikat-syarikat swasta dan badan koperat yang berasingan yang mempunyai pendapatan yang tinggi termasuk Petronas perlu mengambil langkah yang sama. Pada masa inilah kita semua cuba membuktikan tangungjawab dan cinta kita terhadap rakyat,” kata Dr Asri.

Dr Asri akan mengulas lagi tentang isu ini petang nanti di Hotel Vistana di dalam satu sidang akhbar.

sumber: Mstar Online
http://drmaza.com/

tgk majalah 3 14 jun 2008. org asli cari ketam, kupang kat johor tak penah dpt bantuan. apa2 subsidi pun tak penah dpt. apa cite ni? JHEOA tak trun padang ke?

rocky said...

I at time may agree and disagree with you but not for once did I believe the email on the Israel bank account.

It will be good to know who did UMNO accumulated wealth of RM1.4billion??

:: nuur-iskandar :: said...

Tun

Anyone can rule the goverment, as long as they know how to take care of their people..

Shame of you, Pak Lah!

nurain said...

hah...sapa yang suka sebar fitnah tuh..
kalau berani tampila la kedepan...mcm yg Tun mtk tuh
bagi nama penuh dan Ic sekali,,kalau betul, apa yg ditakutkan...publish la sekali bukti2 nyer...masukkan dlm NST ke
nampak sangat pengecutnya..kalau tidak takkan tak berani tulis nama betul..

saya ada gak baca tun pasal offshore bank tuh..duit family tun tu berjuta-juta lemon,,tapi sy ignore jer..sbb skrg ni saya duk tgk byk sgt org duk cari and duk korek nak cari kesalahan Tun...berbagai mende di koreknya...sampai dah bosan baca akhbar..bagi saya pun kalau Tun ada duit byk mcm tu pun saya tak kesah..sebab masa zaman Tun saya tak pernah rasa pun hidup susah psal kenaikan harga brg2 melambung..

kepada sesape yg mmg berhajat sgt nak cari silap dan memalukan Tun tu..tak payah lah habiskan masa..baik hang pa duk pikir macamana nak tolong rakyat yg makin terhimpit nih..

rakyat dari budak kecik sampai org tua seme duk kata masa zaman Tun being a Prime Minister tak pernah pun rakyat rasa terhimpit mcm ni..zaman la ni seme barang2 naik..

to others blogger..kalau ada masa cuba baca artikel dari mufti perlis yg ada keluar dlm utusan 8/6/08
tajuk Agama bukan mengkhayalkan org miskin...a good artikel..
boleh baca di http://drmaza.com

Sandy said...

Dear Tun

Hahhaaha.. Yesterday news, we have Abdulah says he will make proper transition of power to his DPB Najib.

Today... hehehehe... he says he will contest in the President post in Dec UMNO election..

Everyone out there... see what I mean.. flip flop, indecisive ...

Seriously speaking.. ABdullag is not going to give up his premiership. Me a simple rakyat could easily spot it.

Check this & think:

(1) There will be transition of power to DPM but NO DATE is set
(2) ABdullah will 'DISCUSS" with his DPM when is the best time to transfer power
(3) Najib says 'HE WILL NOT USE FORCE" to asked Abdullah to step down.
(4) ABdullah will 'CONTEST' in UMNO dec election.

If he(ABdullah) is ready or willing to transfer of power ... he would have given the rakyat 'the date'.

Maybe he forsee that he have more overseas trip coming and he wants to finish his 'paid holiday'

Slowly I adjusting to the high petrol cost but that DOES NOT MEAN I'M HAPPY.

Cheers Tun. Belated Happy Father Day.

8881 said...

tun, hebat tu somebody yg give perfect detail about acc tun n family! now i waiting somebody give detail about dollah bdwi n family plak.....i nak tgk sape lagi kaya/hebat!!!!! tun, rakyat malaysia ni baik2! tak mcm di negara asean lain...depe berani menentang...kami mcm mana nak menentang....baru cakap sikit dah kena ISA!!!!!!! i setuju dgn cadangan Nik Aziz (4 org tu)but mustahil itu akan terjadi kerna kami yg di bawah jagaan (pimpinan) tun selama ini...masak dgn perangai tun yg tegas!!! tun jgn risau...dollah badwi tak akan berani buat/amik apa2 tindakan terhadap tun berhubung dgn isu hakim/rasuah, etc sebab nanti dia pun sama kena heret...tak gitu tu!!!! so manusia ni semua sama jer tun...kami rakyat semua ni jugak yg sengsara kerna tidak dapat menikmati sendiri apa yg sepatutnya kami dapat/nikmati.....tun, i teringin sangat nak dpt pemimpin mcm sultan brunei.....menolong semua rakyatnya!!! negara kita mampu tun...negara kita kaya tun!!!! tun buatlah sesuatu agar kami ini rakyat2 yg hidup cukup2 makan ni agar dapat keselesaan dlm menjalani kehidupan seharian...ini juga akan dapat membantu dari sudut pelbagai aspek!!!!! idup melayu....bangkitlah melayu!!!

BusinessmanDulu said...

My respectful greetings Tun.

I came across the website noting about ur so called bank accounts. and the first thing run through my mind is.......bullshit!!! bank accounts are PNC and nobody cannot access anyone's account without court order. furthermore overseas?! i think those who believe in this nonsense are really to be pathethic with....

we always support u Tun...we all love u. Insya Allah,...God bless u and ur family. Tun have been our father for 22 wonderful years. Those years we treasure in our heart....

<< jordi ^ said...

To Jimmy Wong,


From your comments :

"Anything Pak Lah doing is the balance work left by you. Why blame him? You seem never regret..?"


I totally disagree with what you mentioned in your comment. Do you think that it was not Pak Lah 's fault at all? It is only Tun's fault? NO... The answer is NO...

You said it was Tun's work that left behind for Pak Lah to balance it. What works that Tun left if all of the project was banned and stopped by Pak Lah himself. Nothing left for him to be carry on.

For "You seem never regret", i think ,the thing that Tun ever regret is to let Pak Lah to be his successor.

Rosdi said...

This is the funniest post Tun have ever posted... funny and sarcastic.

Pak Lah is trying hard to please everyone.. in the end.. he pleases no one.

unicorn said...

jimy wong,

anda mungkin menyamar guna nama tiong hua. talibarut2 pembangkang ni suka menuduh tanpa memikirkan betapa ceteknya ilmu didada mrk.

Tun M dah beberapa kali menunaikan haji & umrah, tak payah lah nak mengaum suruh semua org tahu.

teringat lawak sinis Tun M beberapa tahun dulu (menjawab tuduhan PAS yg dok kata Tun M tak solat subuh..!).." orang PAS ni takdak keje lain...bangun pagi dok pegi mengintai tgk orang (tun) sembahyang subuh ke tak..!"

amal ibadah sendiri punya simpan ler,dok diam-diam pun, malaikat raqib catit, toksah dok heboh-heboh

Kelakar said...

Jangan tunggu lama-lama...
Nanti di ambil orang

KBuzz said...

Salam Tun,
Nice one you have this time. In funny way.
But, as you know your health is not as good as last time, please do not keep the emotion too high.
Let the scum be the scum, but we dont scum together.
Semoga sihat sentiasa.

Zashnain said...

Tun, I would not mind a share of the USD 199.45 million, however at this point no one seems to be interested in generating lies of me.

I trust the public knows the truth of such lies being thrown to you.

Atila Ismeth said...

To : Team Pemuda UMNO you post 16June2008 11.35am under "Snippets".

Yes, many of us are deprived of having an avenue to express our thoughts, views, comments either positively or negatively.

I also hope that you being in UMNO Pemuda would emaulate the same to improve and strenghten yourselves.

We rakyat do not aprrot blindly anymore like what ws 30years ago and we now base on facts and corrent information is fast to catch just within your fingers.

So, read everything in this Blog and digest, realise your party discrepancies, whats best next move and party future improvement.

Nothing wrong right?

TunM has his "global" visions which I see that many dont.
He is not wrong because of that vision BUT many of UMNO can see it past 25years ago.

Thus, one is not to be a total condemn, but tap only on one's good area.

Who are we to condemn people when Allahswt is above us.

mohd_fadzil33 said...

assallamualaikum tun...................

belasah aje those who make false accusition......

Matt said...

Bismillahi Rahmani Rahim
Assalaamu’alaikum Tun,

Buat dayanganita, saya minta maaf banyak-banyak jika saya telah membuat hati anda sakit sebenarnya saya tak berniat begitu pun…. Saya menulis begitu kerana terlalu banyak orang mengungkit pasal Tun menggunakan isu perkauman apabila beliau memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu. Tetapi apabila Hindraf membuat perhimpunan haram dan menjatuhkan maruah negara mengapa kebanyakan rakyat Malaysia mendiamkan diri? Betulkah ada ‘ethnic cleansing’ di Malaysia? Benarkah kuil India naik saperti cendawan diatas tanah orang lain. Apakah mereka rela jika orang Melayu membina masjid diatas tanah mereka? Keganasan terjadi di Malaysia adalah terhadap orang Melayu/Islam iaitu di Memali, dimana berlaku pertumbahan darah kerana ada insan lain berminat untuk menjadi PM of Malaysia dengan cepat dengan harapan rakyat akan marah dan menjatuhkan Tun dimasa itu!!! Tetapi maha suci Allah SWT mempunyai rancanganNya sendiri.

Saya memang menghormati Tun Dr Mahatir tetapi tidak ketahap mengidolanya kerana itu bertentangan dengan ajaran Islam. Saya hanya berasal dari keluarga petani miskin di Kedah yang mendapat tanah kerana pembukaan kawasan baru untuk menanam padi. Saya akui system pemerintahan diMalaysia membolehkan orang miskin berjaya jika mereka rajin berusaha. Sepanjang perjalanan pembelajaran saya hingga ke menara gading, saya tidak pernah meminta pertolongan atau ‘favour’ dari orang politik. Dengan keupayaan yang ada, saya mengaku kejayaan ini kerana izin Allah SWT, kerana polisi kerajaan dan juga saya tidak gagal dalam peperiksaan. Semasa trajedi 13-Mei, saya ditahun akhir sekolah rendah, suasana dikampong aman damai dan kami mengetahui kejadian buruk tersebut hanya di radio…. Belum ada api dan air dikampong saya, hanya jalan bertanah merah dan tidak enak apabila hari hujan.

Karier saya bermula di PETRONAS dan dermasiswa JPA saya telah dipindahkan kesana dan berkemunkinan PETRONAS membayar balik kepada JPA tetapi saya kurang pasti. Saya berkhidmat dengan PETRONAS dan menunaikan semua kontrak yang ditetapkan semasa mendapat dermasiswa dan barulah saya berhenti dan bekerja dengan syarikat swasta kerana ingin mendapat lebih pengalaman dalam industri minyak dan gas.

Sejak bekerja, saya bukanlah ahli mana-mana parti politik tetapi saya suka mengikut perkembangan politik negara dan selalu berdebat dengan rakan sebaya yang meminati politik. Sebelum Tun dilantik menjadi PM of Malaysia, saya amat tidak menyukai dengan dasar kerajaan kerana beranggapan ianya lebih memihak kepada golongan elite rakyat Malaysia dan diwaktu inilah bermulalah kelahiran jutawan dari bangsa bukan Melayu dimana sekarang kita lihat mereka sudah menjadi billionaires. Ini semua bermula kerana dibeli peluang oleh kerajaan Malaysia yang diterajui oleh orang Melayu/Islam.

Dengan perlantikkan Tun menjadi PM of Malaysia, pandangan saya terhadap kerajaan berubah munkin kerana Tun datang dari kalangan kita??? (masa itu saya belum tahu bahawa Tun berketurunan dari Dato’ Wan Muhammad Saman, mantan MB Kedah yang membina terusan Wan Muhammad Saman dari Sungai Kedah di Alor Setar ke Gunung Jerai untuk saliran air ke ‘Kedah Plain’ bagi tanaman padi…. Untuk makluman terusan Wan Muhammad Saman tersebut dibina dengan menggunakan cangkul oleh rakyat Kedah). Walaupun Tun berketurunan dari kalangan pembesar tetapi pengalaman hidup yang kurang enak yang dilalui oleh Tun dizaman penjahan British dan Jepun telah membuat beliau memahami kesenggaraan hidup yang dialami oleh rakyat Kedah dimasa itu. Pembelajaran beliau di Singapura yang mana beliau merasai sendiri apa itu diskriminasi terhadap dirinya dan anak bangsanya telah membuat beliau berazam menjadi pemimpin yang mahu membela bangsanya menjadi satu bangsa yang boleh duduk sana rendah dan berdiri sama tinggi dengan bangsa asing.

Walaupun ada sesetengah dasar Tun membuat saya kurang senang tetapi beliau juga manusia dan kita terpaksa menerima hakikat bahawa manusia ini sebenarnya lemah. Umat Islam wajib mempercayai qada’ dan qadar Allah SWT yang mencipta hambaNya dengan berbagai kelebihan dan kelemahan…. Ada diantara mereka dilahirkan untuk menjadi pemimpin, tak kira pemimpin yang baik atau tidak baik. Maka hanya qada’ dan qadar Allah SWT juga maka sesebuah negara/bangsa mendapat pemimpinnya samada baik atau tidak baik.

Bagi saya, Amnesty Intenational atau kumpulan yang sewaktu dengannya mempunyai kepentingan dan agenda sendiri iaitu demi kepentingan bangsa, agama dan negara mereka sendiri. Dimana isu yang tidak memihak kepada kepentingan mereka ianya tidak berapa penting memperjuangkannya…. Contohnya ‘ethnic cleansing’ di Bosnia, kerana ianya terjadi kepada bangsa eropah yang beragama Islam. Mereka membisu dan Tun pernah bertanya, dimana Amnesty Intenational? Mengapa mereka membisu!! How bias they are? Renungkanlah perjuangan Tun didalam isu ini sehingga ianya terpaksa ditangani oleh kuasa besar sehingga tertubuh negara Bosnia.

Kita juga pernah lihat bagaimana kejatuhan USSR disebabkan mahukan demokrasi barat konon… tetapi rakyatnya merana. Rusia berpecah dan menjadi lemah (Alhamdulillah kerana sebab tersebut ada kebebasan bagi negara2 yang majoritinya beragama Islam). Harta negara dan hasil bumi dikeronyok oleh mereka yang berkepentingan yang menjadikan mereka jutawan atau billionaire dalam masa sekejap sahaja. Sekarang mereka mempunyai pemimpin yang kuat iaitu Putin yang dapat menaikan kembali maruah negara Rusia… walaupun ini tidak baik bagi USA/EU tetapi baik bagi majority rakyatnya.

Begitu juga dengan Cina, kerana kebijaksanaan Deng yang dapat menyelamatkan Cina dari keruntuhan saperti USSR. Bayangkan apa yang akan terjadi jika Cina mejadi huru hara saperti USSR. Bermahajalelalah USA. Bangsa Rusia, Cina dan India mempunyai keistimewaan dan keburukan sendiri, maka mereka memerlukan system pemerintahan yang sesuai untuk negara mereka dan tak semestinya demokrasi barat sesuai untuk negara mereka.

Bagi saya, begitu juga dengan pemerintah Singapura yang ada sekarang, sistem mereka adalah terbaik untuk memajukan negara mereka. Sistem perundangan dan perlaksanaan undang-undang yang tegas amat perlu bagi negara mereka yang mempunyai 75% dari bangsa Cina, yang diketahui amat ‘aggresif’ dalam menjalani kehidupan mereka dan ini amat diperlukan untuk mengawal perkembangan mereka. Rakyat Singapura yang berbangsa India yang kurang dari 10% tetapi mereka lebih berjaya dari bangsa Melayu/Islam. Tetapi bagaimana dengan bangsa Melayu/Islam yang berjumlah 15% untuk terus menjalani kehidupan? Adakah mereka berbangga dengan kejayaan mereka setakat ini?

Begitu juga dengan bangsa Melayu diMalaysia yang mempunyai keistimewaan dan keburukan sendiri. Adakah salah menggunakan kekuasaan politik yang ada pada mereka untuk memajukan bangsa Melayu yang serba kekurangan tanpa mengasingkan perkembangan ekonomi bangsa lain yang juga rakyat Malaysia? Adakah perlu 10 billionaire Malaysia menjalankan tanggung jawab sosial kepada rakyat Malaysia amnya bangsa Cina dan India?

Wassalam
Matt

azmil said...

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD,

Projek projek mega dibatalkan? Rugi jer duit yang telah dilaburkan

Pekerja takde kerja = gaji tak dak

Peluang perniagaan = pun tak dak

Apa yang ada? = "Tidak ada apa apa"

"Apa apa pun tidak ada"

"Harap semua dapat bersabar"

"Tidak apa apa"

OK??

FunTooSurf (Main Blog) said...

Assalamualikum Tun,

Please do something and make sure Malaysia in the right track. To become a leader we must brave enough to support the people needs and give the right direction. The leader can make thier own decision not the leader with a good young listener just know how to make money.Pak Lah I want back my RM0.70 sen per liter and wait no more and ..

Visit this web and learn how the great leaders vision and you can read comment from unkonown which doesn't support the points;

http://funtooleader.blogspot.com

Thank you

I Love Tok Det

Halimsaleh said...

Tun
Waah you so "Kaya" ha ...
But nape nama Tun tak masuk FORBES ?
Kalau Bank ******* dah release duit tu, jangan lupa kongsi dengan saya ..RM20,000 udah ler buat beli moto beasr sikit ..ubah gaya hidupo ler kate kan ..Bagi part yang halal jer tau ..he he

Guys, boleh percaya ke statement mengarut tentang bank akaun tu ?
Senang senang je boleh kutip info akaun orang ... ??

Ps: Tun ingat ye ..kalau dapat duit tu pas skit kat akaun bank saya .. :)

pamina said...

tun

someone said petronas should be an npc = non profit company

is this country going to hell? pak lah put hassan marican to answer for his decision. what kind of PM would do that?

im tearing my hair out.

bigdaddy70 said...

Salam Tun,
I received the malicious email about your family's treasure in the Isreli's Bank, but I'm without a doubt knew it wasn't true! How could a man with great respect given by the Arab world and the muslim around the world have his money in a bank who has been laknatullah!! Take Care

pijoe said...

Assalamualaikum Tun

Saya benci pada Tun. Saya teramat marah pada Tun. Saya menyampah pada Tun. Setelah 22 tahun Tun mentadbir negara dengan great leadership dan cemerlang sekali, Tun telah membuat 1 kesilapan disaat saat akhir pemerintahan Tun. Iaitu melantik si luncai (Pakdol) menggantikan Tun.

Lihatlah sekarang Tun. Kami merana dan teranianya. Saya tau Tun cuba memperbaiki kesilapan Tun tapi dalam tempoh 5 tahun pemerintahan Si luncai ini telah mencekik rakyat semua.

Tun alangkah beruntungnya saya kerana hidup selama 22 tahun dalam pemerintahan tun tetapi alangkah malangnya anak anak sekarang kerana hidup dalam pemerintahan si luncai ini untuk 5 tahun pertama ini.

Tun, saya yakin masanya akan tiba untuk si luncai. Kemana mana saya pergi, pasti terdengar suara orang ramai memaki hamun si luncai ini. Tapi pelik pujian pujian pula di hembur kan di dalam media.

Tun, saya doakan Tun bahagia dan dipanjangkan usia. Agar dapat membetulkan kembali keadaan sekarang yang di tadbir oleh si luncai.

ezani said...

Don't worry, Dr M -- I have told the blogger to shut up and better spend his time in the loo rather then just splashing fitnah around. He is wasting other people's time. Don't waste time suing him. Just lock him up in the toilet. There is no such Bank of Israel in Singapore (is there?) and the blog posting is just too ridiculous to believe!

As for price increases, sometimes this can reflect towards a weak minister. The ministry in charge (Ministry of Domestic Affairs) should hold a negotiating edge when dealing with all these Poultry Farmers Association (untuk ayam naik harga) and Association of Oil Producers (untuk harga minyak naik). If he is weak in negotiating and they win, maka harga naik-lah. If the minister win, maka he can control the price. When thinking of this, I have to respect your time when you put Muhyiddin in charge of Domestic Affairs. He really managed to control the price of chicken, sugar and rice well especially during double festivities...hi...hi...hi...well, done Muhyiddin!

Sir Taek Boon said...

Tun,
If u managed to claim that money from Israeli Bank.. mind share the money with me aa... so I can start my own business.. tired lah working with other ppl..

fwave2 said...

salam tun...
begini lah..pak lah melepaskan kesalahannya...sabar tun..

AZLEEN ISMAIL said...

self-defense without proof pun sama macam fitnah without proof.

why don't both party come out with their own proof, do not wait for other to show proof our wrong doing.

so Tun, why don't you step up the gear and take initiative to show us that you never have a bank records with the National Bank of Israel laknatullah.

jerome said...

TDM.. u are irreplaceble.. pls write more...

mahathir said...

assalammualaikum wbt...
yg berbahagia Tun,
pucuk pimpinan sekarang nampak begitu yakin dengan cara kepimpinan nya..biar pun ramai rakyat yang telah nampak kepincangan yang berlaku tetapi pm tetap sukar untuk melepaskan jawatan nya..kedudukan nya masih bertahan kerana ramai nya golongan2menteri bawahan nya yang tidak berani menentang nya kerana saya kira atas sebab kepentingan peribadi atau pun mereka lebih senang duduk dan makan gaji daripada berjuang untuk rakyat. keadaan ini amat berbahaya kerana puak pembangkang seperti dap akan mendapat lebih banyak kepercayaan daripada rakyat akibat kelembapan parti pemerintah.
cara yang terbaik ialah pemindahan kuasa secara baik yg berlaku di dalam parti pemerintah sendiri. agak nya, pada hemat yang berbahagia tun (atau sesiapa sahaja yg punyai pendapat) dan sebab nya, siapa kah yang benar2 layak untuk mengganti kan pucuk pimpinan sekarang, yang bukan hanya mengutamakan kepentingan rakyat malah tidak mengabaikan kepentingan kaum peribumi yang masih agak ketinggalan di tanah air sendiri..

Nicky Ting said...

is it? did the negative comments actually being deleted and only good one remain in here since the comment moderation has been enabled?

qarma said...

Congrats Tun. You've done so much for the country. We hope & pray to Allah SWT for your health & continue to fight for the nation & ummah!

forehead said...

azleen ismail,
why u need to bother bout what Tun emplained when u are just another believer to all slanders???

Sebab itu dipanggil penipuan, tak ada bukti. pikirla sendiri. now want Tun to give his "evidence" to something that dont exist.

ini tipu muslihat nak kenakan Tun balik la ni. ada banyak lg perkara penting Tun nak buat dari melayan benda mengarut macam ni. Cukuplah sekadar Tun menidakkan sahaja dan tak perlu tunjuk bukti.

Yang patut tunjuk bukti wujudnya akaun adalah si penyebar fitnah tu. kalau awak tak puas ati juga, carila sendiri kat Israel tu!!!!

forehead said...

azleen ismail,
why u need to bother bout what Tun emplained when u are just another believer to all slanders???

Sebab itu dipanggil penipuan, tak ada bukti. pikirla sendiri. now want Tun to give his "evidence" to something that dont exist.

ini tipu muslihat nak kenakan Tun balik la ni. ada banyak lg perkara penting Tun nak buat dari melayan benda mengarut macam ni. Cukuplah sekadar Tun menidakkan sahaja dan tak perlu tunjuk bukti.

Yang patut tunjuk bukti wujudnya akaun adalah si penyebar fitnah tu. kalau awak tak puas ati juga, carila sendiri kat Israel tu!!!!

M Taufiq said...

May Almighty Allah bless u and give u the strength to fight all these 'unseen' enemies!
Anyway I'm Singaporean Malay but I still see u as a true Muslim 'warrior' and leader esp when u dare to voice out against the oppressive n manipulative Israel. No other Muslim leaders dared to do dat except u TUN. I salute u!
Long live TUN!!!

EH Tan said...

Hai Tun,
nak kata depa pandai, tak pandai
nak kata depa bodoh, tak jugak.

Bila bersuara nak saya tergelak.
Kata golongan pro tapi macam budak-budak

Isu ekonomi,isu minyak, isu pentakbiran negara dalam keadaan separa tenat tetapi mereka masih tak sedar diri. harap-harap pembaharuan politik Negara boleh berlaku. tak berguna bila nasi sudah menjadi bubur.

I sokong Tun 100%, harap Tun sekeluaga sihat sejahtera.

patch7878 said...

Hi Tun,

Actually i saw it very simple, if Tun really got that amount of money, not need to open kedai roti loo, simple things also govern pun not understand.

Thanks,

Patch

dnce.daryl said...

Dear Tun,
Form a new party and take over the country again....

«Oldest ‹Older   601 – 693 of 693   Newer› Newest»